Průměrná mzda v prvním čtvrtletí byla 41.265 Kč, reálně klesla

foto Průměrná hrubá mzda v ČR

Praha - Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí dosáhla 41.265 korun. Meziročně se v nominálním vyjádření zvýšila o 8,6 procenta, při zohlednění inflace se ale reálné výdělky zaměstnanců naopak o 6,7 procenta snížily. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Kupní síla průměrné mzdy se podle analytiků snížila na úroveň roku 2017. V dalších měsících očekávají zpomalení poklesu reálných mezd.

Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl v úvodním čtvrtletí proti stejnému období předchozího roku o 8,9 procenta na 34.741 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo podle statistiků mzdu mezi 18.601 a 65.512 Kč.

Nejvyšší průměrná mzda je dlouhodobě v Praze. V prvním čtvrtletí meziročně stoupla o 7,2 procenta na 52.814 korun. Následoval Středočeský kraj, kde průměrná mzda vzrostla o 8,1 procenta na 40.768 korun, a Jihomoravský kraj, kde se zvýšila o 8,4 procenta na 40.146 korun. Nejnižší průměrná mzda byla v prvním čtvrtletí v Karlovarském kraji, kde vzrostla o osm procent na 35.010 korun. Následoval Pardubický kraj, kde průměrná mzda vzrostla o 8,8 procenta na 36.225 korun, a Olomoucký kraj, kde se zvýšila o 8,3 procenta na 36.506 korun. V žádném kraji růst mezd nepřekonal inflaci, nejmenší oslabení reálné mzdy vykázal Jihočeský kraj, kde se snížila o 5,6 procenta.

Vývoj mezd byl velmi různorodý podle odvětví. Pouze v energetice mzdový růst překonal hodnotu inflace, když platy v tomto odvětví vzrostly v průměru o 23,1 procenta na 79.221 Kč. V ostatních odvětvích mzdy reálně klesaly. Největší meziroční pokles statistici zaznamenali ve vzdělávání, kde se kupní síla snížila o 10,7 procenta.

"Čeští zaměstnanci nadále nemají mnoho důvodů k oslavám. Jejich reálná průměrná mzda se aktuálně nachází jen mírně nad úrovní prvního kvartálu roku 2017, a jejich kupní síla se tak vrátila v čase o téměř šest let nazpět," řekl ČTK analytik Cyrrusu Vít Hradil. Ve srovnání s vyspělými státy podle něj zřejmě půjde o jeden z vůbec nejhorších výsledků.

Reálné mzdy po citelném poklesu v loňském roce o 8,5 procenta budou klesat i letos, ačkoli mírnějším tempem kolem dvou procent, odhadl ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Růst mezd se tak podle něj vyrovná růstu cen až v závěru letošního roku a předhánět jej začne až v roce příštím.

ČSÚ dnes rovněž zveřejnil experimentální statistiku práce na dohodu. Ukázala, že objem odměn vyplácených za práci na dohodu o pracovní činnosti i na dohodu o provedení práce v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 8,1 procenta.

Statistici také upozornili na to, že náklady práce v Česku jsou 12. nejnižší v Evropské unii, dosahují zhruba 400 korun na hodinu. Jsou tak na úrovni Portugalska a Estonska. Nejnižší hodinové náklady práce v EU jsou v Bulharsku, kde činí zhruba 200 korun, nejvyšší v Lucembursku, kde dosahují zhruba 1250 korun.

Vývoj průměrné mzdy a reálné mzdy po zahrnutí inflace v ČR:

Období Nominální mzda v Kč Meziroční změna v procentech Vývoj v procentech po započtení inflace
1. čtvrtletí 2022 37.999 6,1 -4,6
2. čtvrtletí 2022 40.093 3,4 -10,7
3. čtvrtletí 2022 39.848 5,2 -10,5
4. čtvrtletí 2022 43.279 6,6 -7,9
1. čtvrtletí 2023 41.265 8,6 -6,7

zdroj: ČSÚ

Analytici: Kupní síla průměrné mzdy je nejnižší za šest let

Kupní síla průměrné mzdy druhým rokem klesá a vrátila se zhruba na úroveň roku 2017, je tedy nejnižší za šest let. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Mírně slabší dynamika mezd v prvním čtvrtletí podle nich spíše potvrzuje, že úrokové sazby České národní banky zůstanou nezměněny. V dalších měsících očekávají zpomalení poklesu reálných mezd.

Průměrná hrubá mzda v Česku v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 procenta na 41.265 korun. Reálně se při započtení inflace výdělky zaměstnanců naopak snížily o 6,7 procenta.

"Čeští zaměstnanci nadále nemají mnoho důvodů k oslavám. Jejich reálná průměrná mzda se aktuálně nachází jen mírně nad úrovní prvního kvartálu roku 2017 a jejich kupní síla se tak vrátila v čase o téměř šest let nazpět," řekl ČTK analytik Cyrrusu Vít Hradil. Ve srovnání s vyspělými státy podle něj zřejmě půjde o jeden z vůbec nejhorších výsledků.

Údaje o vývoji mezd za první čtvrtletí a také negativní revize mzdových statistik za loňský rok jsou dobrou zprávou z pohledu měnové politiky, neboť mohou zchladit obavy ČNB ohledně potenciálních inflačních rizik na trhu práce, upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Pro centrální banku představuje vývoj mezd velmi důležitý faktor při rozhodování o nastavení úrokových sazeb.

V mezinárodním srovnání je Česko zemí EU s nejhlubším propadem kupní síly mezd ve srovnání s předcovidovým rokem 2019, doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Roli podle něj zřejmě hraje nevalný výkon české ekonomiky, značné posílení kurzu koruny a kompenzace rychlého růstu mezd z období let 2017 až 2020, jemuž neodpovídal vývoj produktivity.

Pokračující pokles kupní síly zaměstnanců a nejistý ekonomický vývoj přiměl už tři čtvrtiny zaměstnanců výrazně snížit nebo úplně omezit výdaje, uvedl generální ředitel společnosti Up ČR Stéphane Nicoletti. Podle aktuálního barometru zaměstnanců zatím v utrácení neudělalo změnu 23 procent lidí a pouze tři procenta své výdaje navýšilo. Nejvíce lidí škrtá kulturu a stravování v restauracích. Dále také omezují nákupy kvalitnějších potravin či služeb a výrazně šetří i na koníčcích, sportu nebo zdraví, řekl.

Reálné mzdy po citelném poklesu v loňském roce o 8,5 procenta budou klesat i letos, ačkoli mírnějším tempem kolem dvou procent, odhadl ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Růst mezd se tak podle něj vyrovná růstu cen až v závěru letošního roku a předhánět jej začne až v roce příštím. "Reálně budou mzdy postupně klesat pomaleji, ale rozhodně nelze sázet na to, že si zaměstnanci za svoji mzdu už letos koupí více než loni," uzavřel analytik Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 4°C

Celá předpověď