Moje sladké tajemství

Jarní deprese? Ta prý neexistuje!

Skleslou náladu máme spojenou spíš s podzimem. Splín se ovšem může dostavit i na jaře. Podle odborníků ale nejde o depresi. Každému dělá radost a dodává energii něco jiného. Přesto tu jsou určitá doporučení, která více či méně fungují na všechny.

Psychicky i fyzicky většinu z vás nakopne na jaře příroda, odpočinek a to, že se budete ve svém těle cítit dobře. Důležitá je samozřejmě dobrá nálada. A tu si musíte pěstovat. Radovat se z maličkostí a třeba také z toho, že svítí sluníčko a dny se prodlužují.

Odměňujte se jenom zdravě

Ve vypjatých situacích a při dlouhodobém stresu mívá většina lidí chuť na sladkosti, slaná kalorická jídla anebo alkohol. Do organismu se totiž vyplavují hormony adrenalin a kortizol, které mají za úkol dodat energii do všech orgánů a svalů – tělo ve stresu přirozeně očekává, že bude muset vyvinout velký fyzický výkon.

Ten ale obvykle nepřichází – naopak. Pokud se přejíte nezdravým jídlem, bude vám těžko nejen fyzicky, ale možná i psychicky – z výčitek, které často přicházejí. Proto skoncujte s přejídáním a zvlášť na jaře se zaměřte na zdravý životní styl.

Posilujte svoji imunitu

Pokud máte neustále nějaké fyzické potíže, jste často nemocní a nachlazení, nemůžete se cítit dobře ani psychicky. Zaměřte se proto i na posilování imunity. Důležitý je pitný režim, vitaminy a čerstvý vzduch. Snažte se doma nepřetápět a často větrejte.

Choďte na vzduch

Na jarní smutek či splín pomůže zeleň, pohyb a čerstvý vzduch. Tak to spojte a choďte do přírody nejlépe každý den. Rozproudíte krevní oběh, okysličíte mozek a přirozeně protáhnete a posílíte svaly. Je dokázáno, že pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu zlepšuje nejen fyzickou, ale i psychickou kondici.

Navíc zelená barva uklidňuje a působí relaxačně. Procházka zase redukuje míru stresu, posiluje dýchací a imunitní systém a ze slunečního záření získáte také důležitý vitamin D.

Relaxujte

Cítíte, že vám schází energie? Relaxujte, jak jen to jde. A to nejen pasivně, ale také aktivně. Udělejte si čas na to, co vás baví a naplňuje, ať už je to kniha, šití, hra na hudební nástroj, nebo sport. Potěšte se tím, že si najdete čas sami pro sebe a vypnete hlavu. Nebo si najděte nějaký nový koníček!

Vyrazte do divadla, zavolejte kamarádce, kterou jste dlouho neslyšeli, případně se vydejte na relaxační jógu. Snažte se jakýmkoli způsobem vypadnout z ubíjejícího stereotypu a vlijte si novou krev do žil. Uvidíte, že jarní krizi brzy zažehnáte a bude vám hej.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden