Dlouhé roky Josef Klíma dává přednost plážím, kde jsou jen nazí lidé. Dostaly ho tam mokré plavky, vysvětlil

Josef Klíma
Josef Klíma
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 6. 2023

Legendární investigativní novinář Josef Klíma (72) se dlouhé roky netají tím, že preferuje nudistické pláže. Za svůj život jich »otestoval« velké množství. Pro ŽivotvČesku.cz se o své zálibě, která je pro jiné kvůli studu či jinému důvodu nepřijatelná, na dotaz rozpovídal. "Bez plavek se koupat chodím asi od dvaceti let," ohlédl se.

Josef Klíma během své investigativní práce poznal hodně. Mnohokrát pomohl lidem, řadě proradných politiků svými skvělými reportážemi pořádně znepříjemnil život, získal řadu ocenění. Poslední roky ale zvolnil tempo, aby dohnal ztracený čas s rodinou. V současnosti má období, kdy píše knihy jako o závod.

I letos však plánuje dovolenou a s ní spojenou aktivitu, jakou je plavání ve vodní nádrži, moři a podobně. Čtyřnásobný dědeček má ale rád pláže, kde panuje intimní svoboda - lidé se opalují a do vody chodí nazí.

"Když se ohlédnu, tak v ČR asi nejhezčí nudistická pláž byla za socialismu v lomu Velká Amerika. Nikdo tam po nikom moc nekoukal a brali jsme to tak, že se nacházíme v »chrámu přírody«. Pak jsem jezdil na Lhotu, ale tam později začalo být hodně lidí, to není nic pro mě. Rád mám pláže v Chorvatsku, kde má člověk i soukromí," řekl pro ŽivotvČesku.cz několika cenami ověnčený reportér a spisovatel a scenárista Josef Klíma.

Redakce se ho dotázala, co stojí za tím, že nudistické pláže jsou pro něj jasnou volbou. "Mám je rád, lépe řečeno dávám jim přednost, protože mi odjakživa děsně vadí na těle mokré plavky," vysvětlil a zároveň přiblížil, jestli je rozdíl mezi nudistickými plážemi v ČR a zahraničí v rámci společenského pohledu. "V zahraničí jsou na nuda plážích lidé přívětivější než v tuzemsku, paradox je, že tam často bývají Češi," doplnil pro ŽivotvČesku.cz.

Co však mimořádně talentovaný investigativní novinář odmítá, když nahota »jde« za hranice pláže. "Existují ostrovy a místa, kde jsou lidé záměrně nazí, že bez oblečení chodí k večeři a podobně. To ale neuznávám, vše se má dělat v nějaké míře. Takže pro mě platí, že člověk může jít nahý do vody, ale tím to končí," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz s tím, že k nudismu jako takovému nemá žádný vztah, bez plavek si však více připadá jako součástí přírody.

Aktuálně Josef Klíma pracuje na knize, o které ale více nechtěl mluvit, a to z obchodních důvodů. Nedávno dotočil padesátiminutový dokument v rámci desátého výročí kauzy Jana Nečasová (dříve Nagyová) a Petr Nečas pro jednu známou celoplošnou televizní stanici. A zároveň se pochlubil knižním vydáním seriálu Sedm schodů k moci, který je volně inspirován zmíněnou kauzou.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.