Pavel jmenoval tři nové ústavní soudce Baxu, Wintra a Zemanovou

Prezident Petr Pavel v pondělí jmenoval první tři ústavní soudce, které vybral po svém nástupu do funkce hlavy státu. Jsou jimi bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a někdější prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Zmíněnou trojici kandidátů během minulého týdne schválil Senát. Pavel ve středu řekl, že tak došlo k naplnění prvního dílu společné ústavní odpovědnosti, kterým je zajištění plnohodnotného fungování Ústavního soudu.

"Jsem přesvědčený, že Daniela Zemanová, Jan Wintr i Josef Baxa jsou zárukou, že Ústavní soud bude složený z různorodých osobností s vysokou morální integritou, kompetencí a schopností odolávat všem možným tlakům," poznamenal prezident. 

Ústavní soud o den dříve opustil další soudce jmenovaný předchozím prezidentem Milošem Zemanem na jaře 2013. Funkční období skončilo Vladimíru Sládečkovi, instituce o tom v neděli informovala na webu

Související

Více souvisejících

Petr Pavel Ústavní soud ČR Josef Baxa (NSS) Daniela Zemanová Jan Wintr

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 34 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy