Můj čas na kafíčko

Opar je zrcadlo vaší imunity

Opar je kožní virové onemocnění, které jakmile jednou dostanete, může se vám kdykoli vrátit. Záleží na vaší imunitě, jestli se znovu objeví. Jak ho můžete úspěšně vyléčit? 

Opar neboli Herpes simplex je infekční virové onemocnění, které se vyskytuje na sliznicích, rtech, ale také na genitáliích a v oblasti hýždí. Když se jím jednou nakazíte, už se ho nikdy zcela nezbavíte. Virus v těle přetrvává a v případě spouštěčů, jako je horečka, stres, fyzická námaha, se aktivuje.

Způsobuje ho virus typu HSV-1 nebo HSV-2. První typ se projevuje na sliznicích a rtech a přenáší se slinami, kapénkami a kontaktem s nakaženým člověkem. Virus typu 2 se přenáší sexuální cestou nebo při porodu z matky na dítě a objevuje se na genitáliích a v oblasti hýždí.

Opar na rtech

Od nákazy či aktivace viru může trvat i pět dnů, než se objeví příznaky. V první fázi začnou rty obvykle brnět či svědit, objeví se mravenčení, pálení. V druhé fázi dochází k zarudnutí místa a tvorbě puchýřků. V třetí fázi puchýřky praskají a vytváří se bolestivý a infekční vřídek.

Následuje čtvrtá fáze, v níž se vřídek hojí a vytváří se stroupek. Opar na rtu může často praskat a krvácet, což zpomalí hojení. Pokud se nedodržuje správná hygiena, může se přidružit i bakteriální infekce.

Mast na opar je třeba aplikovat rychle.

Jak se opar na rtu léčí

Pokud ucítíte svědění, pálení a řezání, je třeba ošetřit opar nejlépe do několika hodin. U základního projevu na rtu je léčba lokální, nejčastěji se používají volně prodejné antivirotické masti. Ty jsou nejúčinnější v první fázi oparu, neboť zabraňují dalšímu výsevu puchýřků a zkracuje se tím doba léčby.

Existují i antivirotika ve formě tablet na lékařský předpis, která jsou vhodná pro oba typy viru a při opakujících se infekcích. Na podporu hojení lze použít i náplasti s hydrokoloidní vrstvou, která vytváří vlhké prostředí pro hojení a brání zanesení bakteriální infekce.

Genitální opar

Je vysoce infekční a přenášet se může nejen pohlavním stykem, ale i infikovanými prsty či ručníkem. Inkubační doba je 2–14 dnů. Projevuje se pálením, řezáním a zarudnutím sliznice v oblasti genitálií, ale i vnitřních stehen či hýždí. Po pár hodinách se vytvoří puchýřky a bolestivé vřídky.

Mohou se objevit i zduřelé uzliny a teplota. Léčba genitálního oparu je komplikovanější vzhledem k místu výskytu. Je třeba navštívit lékaře a léčba je nutná i u sexuálních partnerů. Léčí se antivirotiky a pomůže i zinková mast.

Jak dlouho je nakažlivý?

Kdo má opar, ten je nakažlivý po celou dobu infekce. Nejvíce je infekční v období mezi výsevem puchýřků a vznikem stroupků.

Jak se mu bránit?

Při opakovaných oparech je vhodné podpořit imunitu vitaminy C, D a ze skupiny B, zinkem a selenem. Preventivně je vhodné minimalizovat stres a dbát na hygienu. V případě častého opakování je vhodná dlouhodobá léčba celkovými antivirotiky nebo léky podporujícími slizniční imunitu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden