DÁRKOVÁ POMAZÁNKA Z KIWI

LETNÍ JÍDLA, KTERÁ VÁS VRÁTÍ DO DĚTSTVÍ
2.6.2023
VŠE, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O JAHODÁCH
7.6.2023

Svěží, mírně sladká a jemně nakyslá, taková je ovocná pomazánka z kiwi. Mají-li vaši přátelé rádi toto ovoce plné vitaminů, nachystejte jim exotický dárek.

Ještě než se pustíte do úrody jahod, která právě nazrává, je čas stihnout pár sklenic této brčálové dobroty. Neznáte-li, vyzkoušejte. Alespoň v naší kuchyni patří k jedničkám, hned za džemy se zázvorem. Při zpracování kiwi mě vždy trápilo, že džemy získají po čase hnědavý odstín. Tak se krásně zelená ovocná dužnina na světle i potmě vybarví, přesto, že ji ve varu nechám jen pár minut. Abych svěžest ovoce trochu prodloužila, přidávám při výrobě džemu malé množství čaje matcha. Nejen že přibude další bonus pro zdraví, ale zelený pigment přirozeně podpoří barvu ovoce.

Tuto ovocnou pomazánku dělám k přímé spotřebě, kdykoli objevím košík ovoce s příznivou cenou. Kiwi nechte nejprve doma pořádně dozrát, aby plody byly sladké a měkké. Příprava džemu je rychlá a jednoduchá, takže si ho připravíte kdykoli budete mít chuť. Ráno už se můžete těšit na sladkou snídani. Zbývá jen skočit pro křupavé pečivo.

A když se to právě hodí, odložte skleničku pro někoho vám milého. Pro tyto případy mám doma vždy schovanou nějakou pěknou dózu. Jako například tuto sklenici s akátovým víčkem. Aby se dřevo neponičilo, a mohla sloužit i jinak, ochraňte hrdlo dózy potravinovou fólií.

Příprava: 40 minut * Získáte: 500 ml / 4 malé skleničky

  • 450 g zralého kiwi, bez slupky
  • 1 velké zelené jablko
  • 7 g pektinu
  • 250 g krupicového cukru
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 - 3 lžičky práškového čaje matcha
  • 1 zarovnaná lžička kyseliny citronové

1. Zralé kiwi rozpulte a lžičkou krouživým pohybem vyřízněte dužninu. Odvažte 450 g a ovoce přesuňte do kastrolu s vysokým dnem.

2.  Oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte jablko, přidejte ho do kastrolu a ponorným mixérem vše rozmixujte na hladkou kaši.

3. Pektin smíchejte se 2 lžícemi cukru a pečlivě vmíchejte do ovoce. Směs uveďte do varu a za stálého míchání 1 minutu provařte.

4. Ihned přidejte zbytek cukru, vanilkovou pastu, šťávu z citronu a čaj matcha. Vše dokonale promíchejte, směs znovu uveďte do varu a 5 minut za stálého míchání provařte.

5. Džem odstavte, vmíchejte kyselinu citronovou, důkladně promíchejte a naplňte jím vypařené sklenice. Pevně je zavíčkujte a obraťte na 5 minut dnem vzhůru. Sklenice uchovávejte v chladu a temnu, načatý džem dejte do lednice a spotřebujte.

V zeleném čaji MATCHA se nalézá mnoho zdraví prospěšných látek. Kromě antioxidantů obsahuje vitaminy, minerály, vlákninu, napomáhá upravovat metabolismus lipidů v těle a přispívá tak k vylučování vody z těla. Matcha pochází z Asie a jedná se o čistý mletý čaj vytvořený ze speciálního zeleného čaje. Mele se na žulových kamenech na žlutozelený prášek, který se pak našlehá s vodou, aby vznikl nápoj s bohatou chutí a vůní. 

Čajový prášek se pro svou svěží barvu také hojně využívá v potravinářství. Můžete jím obarvit makronky, různé cukrovinky (výrobu žužu naleznete ZDE) i sladké pečivo (viz mramorovaná buchta ZDE). Protože ho používám, napadlo mě přidat jej i do této ovocné pomazánky, která si tak zachová svěží barvu původního ovoce. 

Plody kiwi se vyznačují vysokým obsahem vitaminu C a proto i kyselejší chutí. Přesto do ovocného džemu nepřidávejte mnoho cukru, protože výsledná sladkokyselá chuť je maximálně příjemná. Čaj matcha přidávat samozřejmě nemusíte, pokud ho nemáte, ale počítejte s tím, že dužnina kiwi už při vaření ztratí svou zelenou barvu. Pokud džem nezkonzumujete hned, časem vám ve sklenicích úplně zhnědne. Přejete-li si mít džem (bez využití čaje matcha) zelenější, použijte minimální množství zeleného potravinářského barviva. Opravdu jen na špičku ostrého nože. Řekla bych - ještě méně, než šafránu. Aby se barva džemu pouze vyrovnala přirozené barvě ovoce. Domácí džemy přece vyrábíme proto, abychom se vyhnuli chemickým průvodcům běžně kupovaných produktů.

TIP: Na trhu je už poměrně široký sortiment bio produktů pro barvení potravin. Např. přírodní barviva značky Biovegan využijete na zdobení těst, krémů, potahovacích hmot na dorty apod., přičemž jejich účinné složky pocházejí z takových surovin jako červená řepa nebo zelený čaj (a jsme opět u prášku matcha).

Vaše dárkové kiwi balení může vypadat třeba i takto. Použila jsem skleněnou dózu AKÁT s objemem 0,4 l (níže naleznete další varianty) a k zelené barvě ovoce jsem zvolila štítek vystřižený ze samolepicí tabulové fólie. Psát na ni můžete křídou, ale i trvanlivějším bílým lihovým fixem. Džem bude určený k okamžité spotřebě, na uskladnění samozřejmě použijte tradiční zavařovací sklenice s kovovými uzávěry. Pro dárkové balení nechte dózu po naplnění horkým džemem zcela vychladnout, pak hrdlo ochraňte potravinovou fólií a teprve pak nasaďte parádní dřevěné víčko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.