Jak naložit s přebytky elektřiny ze solárních elektráren? Yello nabízí Férovou baterii

České domácnosti se vrhly do budování fotovoltaických elektráren (FVE). Po jejich instalaci a zprovoznění aktuálně přemýšlejí, co s přebytky. Řešení existuje hned několik a jedním z nich je služba Férová baterie, která prošla inovací a poskytuje ještě zajímavější podmínky. Nabízí ji společnost Yello.

Podle Solární asociace byl rok 2022, co se týká počtu střešních elektráren na rodinných domech, jednoznačně rekordní. Zprovozněno jich bylo téměř 34 tisíc o výkonu 289 MWp, což představuje meziroční růst o 366 %. V instalacích pokračovaly i firmy. Také v letošním roce bude zprovozňování FVE elektráren pokračovat.

Virtuální úložiště lze využívat okamžitě

Velký rozdíl mezi domácnostmi a firmami je ve spotřebě vyrobené elektřiny. Zatímco firmy ji většinou dokáží plně spotřebovat, domácnosti si ji naopak potřebují uložit na později. Jako vhodné řešení se jeví baterie. Ta zvyšuje využitelné množství solární energie. V současné době jsou k dispozici dva typy úložišť – fyzické a virtuální – a každé má své výhody i nevýhody.

Zatímco první řešení představuje jistotu, jak uchovat energii doma, druhé nenavyšuje investice do solární elektrárny ani nezabere dodatečné prostory pro uložení baterií. Energie je posílána do elektrické distribuční sítě a v případě, že FVE elektrárna právě nevyrábí a energie je zapotřebí, je odtud opět čerpána.

„Jde o efektivní řešení, které zajistí, že vlastní elektřinu ze solárních panelů mohou mít domácnosti za každého počasí. Přebytečnou energii neztratí, dostanou ji zpět, když potřebují, a nemusí se o nic starat. Případně zákazníkům pošleme energii zpět formou slevy,“ podotýká Michal Kulig, ředitel společnosti Yello. Domácnosti s FVE elektrárnou své elektro úložiště mohou mít prakticky ihned a zadarmo.

Férová baterie je bez měsíčních poplatků

Jednou z oceňovaných služeb společnosti Yello je již od roku 2019 Férová baterie. Jde o možnost pro ty, kteří již mají vlastní elektrárnu, nebo o ní teprve uvažují. Férová baterie nyní prošla revizí a nově je určena všem domácnostem, nejen těm, které využily instalaci FVE elektrárny prostřednictvím společnosti Yello.

Za využívání služby Férová baterie se neúčtují měsíční poplatky. „Jako jedni z prvních na trhu jsme upustili od nutnosti za virtuální baterie platit jakékoliv nadstandardní měsíční poplatky. Stálý měsíční plat je tedy obdobný jako u jiných energetických produktů. To z naší služby dělá opravdu Férovou baterii,“ komentuje změny Michal Kulig.

Služba funguje tak, že pokud FVE elektrárna vyrobí a odešle do elektrické distribuční sítě nespotřebované množství elektřiny, tedy přebytky, v případě potřeby si je domácnost automaticky sama odebere zpět. Společnost Yello na zpětný odběr jedné vyrobené silové megawatthodiny poskytuje slevu 3 500 Kč vč. DPH.

„Díky Férové baterii je možné navíc vyrobenou energii spořit a v zimě si ji brát zpět ve formě slevy. Nevyčerpaná část slevy se přitom převádí do vyúčtování za další fakturační období, takže o ni zákazník nepřijde,“ upřesňuje Michal Kulig.

Zákazník využívající službu Férová baterie každý měsíc dostane přehledný výpis o tom, kolik elektřiny FVE vyrobila, kolik jí domácnost spotřebovala a kolik Férová baterie uchovala na pozdější využití.

Yello zajistí vhodnou instalaci podle spotřeby

Jestliže zákazník o instalaci FVE elektrárny teprve uvažuje, společnost Yello zajistí ve spolupráci se svým instalačním partnerem společností Solarinvest. Ta se se zákazníkem telefonicky spojí, aby získala všechny potřebné informace, zejména pak o tom, jak domácnost elektrickou energii využívá. Následně přijede technik a po ohledání místa připraví detailní nabídku včetně možnosti využít finanční dotaci z programu Nová zelená úsporám.

zdroj: tisková zpráva

10 Comments on “Jak naložit s přebytky elektřiny ze solárních elektráren? Yello nabízí Férovou baterii”

    1. Tak je potřeba sbírat ty baterky z EV co se budou všude válet v příkopech jak si lidi myslí. Tou bezcennou nabíjet a ve špičce prodávat. Až nás bude takových hodně tak už to taky nebude žádný kšeft ale budeme mít krásně vyrovnanou síť a lidi nás budou mít rádi jak jsme jim zlevnili elektřinu.

  1. Lepsie riesenie je orbitalna energetika, ktora sa ocividne zacina pomaly rozvijat. To povazujem za velmi zaujimave riesenie, kedze ta je schopna dodavat 24h denne tolko energie kolko potrebujeme. Zaujimave bude sledovat ako sa budu rozvijat riesenia pre prenos energie z orbity na Zem. Ale tu ma OZE resp. fotovoltaika zmysel a mohla by nahradit aj jadro.

    1. jaká distribuce? Za dodávku do sítě distribuci neplatíte… prostě od spotřebované silovky si odečtete tu dodanou do sítě za cenu 3500 Kč/MWh. Otázka samozřejmě je, za kolik se u nich nakupuje. Distribuci do toho netahejte, tu budete platit vždycky stejným způsobem, ať už máte dodavatele jakéhokoli a produkt jakýkoli – platíte ji za spotřebu, ne za výrobu.
      Jinak obecně žádný dodavatel není charita, každý na tom vydělává, jen mají různé obchodní modely a různé hlavně proto, aby se nedaly tak jednoduše porovnat…

        1. Pokud nemají v nabídce nic jiného než těch 10 900, jakože jsem nic jiného nenašel, pak si moc nedovedu představit, pro koho ten produkt bude zajímavý. Možná pro někoho, kdo bude mít spotřebu téměř nulovou. Na druhou stranu takových vlastníků FVE asi moc nebude, pokud vůbec někdo.
          Jinak ta moje první reakce se týkala spíš toho, že je zbytečné do toho míchat distribuci, pokud se bavíme o produktu obchodníka.

Napsat komentář