Požár v Pardubicích zničil finský dům. Za neštěstí zřejmě mohou děti, odhadují vyšetřovatelé

Podle předběžných odhadů škoda požáru v Ohrazenici dosáhla pěti milionů korun.

Požár domu Ohrazenice

Při rozsáhlém a rychlém požáru zasahovali hasiči v neděli v podvečer v Pardubicích. V místní části Ohrazenice hořel dům finského typu, škoda dosáhla podle odhadů výše pěti milionů korun. Podle předběžných závěrů vyšetřovatele za neštěstí mohou děti, které si nejspíš za stavením hrály s ohněm.

Sloup žlutočerveného kouře byl vidět z dálky, a když hasiči přijeli na místo, byl už dům ze zadní části zasažený plameny až po střechu. „Nejdřív jsme mysleli, že to je panelák, ale pak jsme viděli žlutočerný dým – jenom ze střechy. Nechápali jsme, proč hoří střecha,“ popsala štábu CNN Prima NEWS sousedka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rok po tragickém požáru v Roztokách: Alzheimer centrum brzy otevře, vyšetřování neskončilo

Obyvatel domu k tomu jen pokrčil rameny. „Spal jsem a nevím nic. Když jsem se probudil, viděl jsem plameny a jak to tady hoří. Volali mě, že hoří, tak jsem vyběhl ven. Nešlo to uhasit. Ani voda nepomohla,“ řekl.

Hasiči vyjeli k požáru v režimu prvního poplachového stupně. „Byly povolány čtyři profesionální a dobrovolné jednotky včetně výškové techniky,“ popsal mluvčí hasičů Pardubického kraje Jakub Stryka. Oheň se podle něj šířil konstrukcí rychle hlavně kvůli hořlavým materiálům, ze kterých jsou finské domky stavěné. „Požár vznikl u pergoly z vnější části domu a plamenné hoření se rychle rozšířilo po plášti budovy na celý dům a střechu,“ vysvětlil.

Požár zřejmě způsobily děti

Ani přes velkou snahu se hasičům nepodařilo zachránit polovinu finského domku. Vše se prý odehrálo během zhruba čtvrt hodiny. „Škoda byla předběžně stanovena vyšetřovatelem požáru ve výši 5 milionů korun, uchráněné hodnoty v hodnotě 8 milionů korun,“ řekl Stryka. Hasiči museli také rozebírat části střešní konstrukce, aby mohli dohasit skrytá ohniska požáru. Podle Stryky už mají jasno o jeho příčině. „Tou byla hra dětí do 15 let,“ doplnil.

Podle informací CNN Prima NEWS může zřejmě za vznik požáru 13letá dívka, která údajně do hořlavého materiálu pod pergolou odhodila zápalku a nedopalek cigarety. „Nevím, venku řádily děti a nějak to asi podpálily. Prý papír. Vše mají hasiči. Vůbec nevím, jak se to stalo,“ dodal obyvatel zničeného domu.

Událost teď vyšetřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Tagy: