Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Ecce Homo - fenomén Merli, Trnka druhý

Máme za sebou první z letošních vrcholných podniků, pátý závod evropského šampionátu Ecce Homo ve Šternberku. Dějiny se nepřepisovaly, rekord nepadl a ani Petr Trnka neporazil na domácí trati současného vrchařského fenoména Christiana Merliho.

Merli

Merli

Trnka

Trnka

Lanzagorta

Lanzagorta

Beneš

Beneš

Hin

Hin

Petit

Petit

Bormolini

Bormolini

Zens

Zens

Jerman

Jerman

Bratchi

Bratchi

Kalenderi

Kalenderi

Janík

Janík

Bohužel jeho souboje s Fagiolim jsou minulostí, ale jak Petr Trnka, tak třeba Španěl Joseba Iraola Lanzagorta, Němec Alexander Hin, Rakušák Christoph Lampert by velice rádi skalp šestinásobného vítěze našeho závodu.

Zatímco v sobotu probíhaly tréninkové jízdy jako na drátku a končilo se už v půl třetí, tak neděle skončila s dvouhodinovým zpožděním. Na vině byly drobné nehody včetně tří požárů, ale hlavně častý úklid oleje na trati.


Výsledky včetně časů si můžete prohlédnout dole, k první jízdě musíme jen připomenout pátý čas zajel Belgičan Corentin Starck, který jede za slovenský Jantar Team. Bohužel technika řekla v druhé jízdě stop a bylo po nadějích.


Hodnocení závodu je trochu složité, zatím uvádíme absolutní pořadí závodu, ale když z něho vyloučíme některé jezdce jako je Beneš, Lampert a další, kteří nepatří do ME, dostaneme výsledky ME. Pak máme výsledky Mistrovství České republiky, které vyhrál Trnka před Benešem, Komárkem, Rybníčkem, Chudobou Bergerem, Hlavinkou. Pak se jelo ve Šternberku ME historických automobilů, ke kterému se vrátíme samostatným článkem a nakonec máme ještě výsledky jednotlivých skupin a tříd.

Ty najdete na www.eccehomo.cz

Před
dvěma roky zmizely prakticky homologované automobily, které nahradil tzv.performance faktor, rozdělující auta do pěti tříd. To je už trochu složité, ale v každém případě se díky tomu objevují na trati velice zajímavé konstrukce. Zvláštní článek připravíme právě o „faktoru“.
Zatím jen prozradíme, že performance faktor se jedná cestovních automobilů. Pohled na okřídlené a „ospoilerovaný“ Opel Astra, Mitsubishi Lancer, BMW a další automobily se divákům líbí přeci jen víc, než na sériové modely z výkladní skříně.


Už druhým nebo třetím rokem se Petr Trnka po vteřinkách přibližuje Christianu Merlimu, ale porazit ho, asi nebude vůbec jednoduché. Vloni se k nim přidal Španěl Lanzagorta, který by rád jistě navázal na svého krajana Vilariniho. Pohled na nejlepší jezdce bere dech a každý si říká, jestli lze na trati jet vůbec takhle rychle. Ale když se pak podíváte na rozestupy v součtu časů, tak jsou vidět teprve rozdíly.


O setiny se bojuje nejen v absolutním pořadí, ale také ve třídách a ve skupinách. Tak třeba Martin Jerman s Lamborghini prohrál vítězství o pět desetin sekundy s rakouským jezdcem Hannesem Zensem se Škodou Fabia. Třetí Nicolas Werver s krásným Porsche 993 zaostal o deset sekund.
Podobný souboj probíhal ve skupině 1 mezi švýcarským jezdcem Ronnie Bratchi, startující za AMK Ecce Homo s Mitsubishi Lancer a s Angličanem Liridonem Kalenderi na stejném voze. Rozdíl v cíli čtyři desetiny sekundy. Právě s performance faktorem mohou stejné automobily startovat v různých skupinách, podle úprav.


Díky, že Ecce Homo máme, protože tento podnik svojií kvalitou zastíní mnoho jiných závodů. A jestli jste ještě neviděli Merliho, Trnku, Beneše, Lanzagortu a další, tak se přijďte za rok podívat. Nikde jinde neuvidíte Osellu, Normu, Novu Lolu atd.


1.MerliOsella2.42.208 (1.)2.40.909 (1.)5.23.117
2.TrnkaNorma2:44.377 (2.)2.45.418 (2.)+0.06.678
3.LanzagortaNova2.46.511 (3.)2.44.056+07.450
4.BenešOsella2.49.914 (4.)2.50.76(4.)+0.17.57
5.HinOsella2.52.0362.0.816+0.19.73
6.LampertNova+0.26.02
7.PetitOsella+0.30.796
8.BormoliniNova+0.30.796
9.JaníkNorma+0.36.69
10.BurgemeisterTatuus+0.43.36




Pozn.Beneš a Lampert nejsou klasifikování v ME.
Rekord: Merli 2.39.80 (2022)



JL 5.6.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar