Články

Jak vybrat vhodný pozemek pro stavbu domu 1. část

Od   | 

Výběr vhodného pozemku pro stavu rodinného domu vám může ušetřit nejen čas a peníze, ale také spoustu starostí. Základem je vědět o pozemku vše, co můžete. Věděli jste například to, že ne každý pozemek je ke stavbě domu vhodný? A že někde je stavba domu dokonce zakázaná? Pokud se chystáte hledat pozemek snů, čtěte dál.

Podle čeho se vybírá stavební pozemek?

Při výběru vhodného stavebního pozemku je nutné zohlednit řadu faktorů. Do nich patří například jeho lokalita, velikost, vzdálenost od služeb, případně od většího města. Velmi důležitým kritériem je také velikost zastavěného území, takže i hustota předpokládané zástavby. Dále dostupnost školky a školky, ale i dopravní obslužnost (dostupnost MHD, vlaků či autobusů).

Víte, jak vybrat pozemek vhodný pro stavbu domu? Zdroj: pexels.com

Zajímat by vás měly také inženýrské sítě. Možná vás to překvapí, ale je spousta lokalit, kde není plyn ani kanalizace. Nejvhodnější je mít pozemek se všemi sítěmi, i kdybyste je všechny nevyužili. Kompletně zasíťované pozemky jsou však dražší než ty, kde je třeba jen vodovod.

Jak vybrat vhodnou lokalitu?

Snem spousty lidí je pozemek v klidné lokalitě, ale s dobrou dostupností do města. Tento sen však často zůstává nesplněn. Tam, kde je u pozemků schválena stavba, většinou dochází ke stavbě domů v rámci developerských projektů. Výsledkem jsou pak desítky domů vedle sebe. Ačkoliv tyto pozemky nejsou v srdci přírody a nejsou ani nejlevnější, máte jistotu, že jsou připraveny ke stavbě – navíc budou zajištěny také komunikace, veřejné osvětlení či zajištěné sítě.

 

Kde vám připraví a zároveň zrealizují návrh osvětlení?

 

Jaké je zázemí dané obce?

Když je v blízkosti pozemku škola či školka, zájemci o pozemek jásají. V současnosti se bohužel pozemky, které budou vhodné pro výstavbu, nehledají úplně jednoduše. Natož aby bylo okolí dobře vybaveno. Stavebními pozemky se pak často stávají okraje malých obcí, kde žádné zázemí není. A protože se o stavbu domů zajímají především rodiny s dětmi, jde o těžce řešitelný problém.

Rodiny s dětmi hledají pozemky poblíž škol a školek. Zdroj: pexels.com

Je pozemek určený k výstavbě?

Pokud kupujete pozemek, který není stavební parcelou, musíte si zjistit, zda je vůbec k výstavbě určený. Pokud je pozemek určen k výstavbě, bude zařazen v územním plánu, budete jej moct použít ke stavbě, ale nebude mít vyřešené sítě ani přístupovou komunikaci.

Pokud vám úřad (obecní či stavební) potvrdí, že jde o pozemek určený k zástavbě, můžete požádat o úvěr na jeho koupi. Odhadce banky pak může stanovit jeho tržní cenu.

 

Proč umyvadlo, vanu a sprchovou vaničku ze smaltované oceli a které vybrat?

 

Na některých pozemcích se stavět nemůže – nikdy!

Některé pozemky stojící na okrajích obcí být v územním plánu zaznačené nemusí – a může se stát, že na nich nebudete moct nikdy stavět. Sice můžete podat žádost o zahrnutí pozemku do územního plánu, úřad vám však vyhovět nemusí. A pak budete vlastnit jen louku, kde jednou za čas posekáte trávu – a to bude bohužel všechno.

Na některých pozemcích stavět nemůžete. Jedná se například o louku. Zdroj: Canstockphoto

Vybírání jen podle sympatií nemá smysl

Nemá smysl vybírat pozemek jen podle toho, co by se vám nejvíc líbilo. Stejným způsobem uvažují také developeři, kteří hledají zejména podle toho, kde bude vůbec stavba možná. Až potom se řeší, zda se pozemek lidem bude líbit nebo ne.

Narazit tak můžete na různorodé pozemky – někdy v rovině, situované na jih. Jindy ve svahu, který je situovaný na sever. Podle pozemku je pak nutné měnit záměr o situování domu na východ a západ. Každý pozemek, o kterém uvažujete, musíte vidět na vlastní oči.

Když je pozemek samostatný, nikoliv v „satelitním městečku“

Pokud nebude na samostatném pozemku zavedena kanalizace, máte na výběr ze dvou řešení. Někdy můžete problém vyřešit samostatnou čističkou odpadních vod (ČOV), jindy nepropustnou jímkou. ČOV musí mít zajištěný odtok vyčištěné vody do potoka nebo sběrače. Jímka zase musí být přístupná k vyvážení. Počítat musíte i s dalšími vícenáklady – což může mít velký vliv na konečnou cenu pozemku.

Co dělat, když na pozemku nejsou zavedené sítě?

Problémem u stavebního pozemku může nastat, pokud na jeho hranici nebudou připraveny sítě (elektřina, plyn a voda). Pak se musejí napojovat od sousedních pozemků nebo od jiných sousedů. V tuto chvíli se sepisuje smlouva o věcném břemenu za tímto účelem. Ta je přenositelná i na dalšího vlastníka pozemku. V tomto případě se nikdy nespoléhejte na ústní domluvu.

Pozemek v rámci developerského projektu

Většinu prodejců stavebních pozemků tvoří firmy, které pozemky rovnou zainvestují. To znamená, že vybudují sítě, vyvedou kapličky, ale také zrealizují dokončení povrchu komunikací. Některé developerské firmy však nabízejí rovnou i stavbu domu, případně hrubé stavby.

Pak je na vás, zda chcete mít dům na klíč, zda chcete hrubou stavbu, kterou dokončíte. Nebo je vaším snem stavba domu svépomocí? Pokud se rozhodnete využít možnosti stavby na klíč, musíte si zjistit, kdy firma se stavbou začne. Jinak se může stát, že koupíte pozemek a stavba bude ještě pár let čekat.

Vydat se můžete také cestou developerského projektu. Zdroj: pexels.com

Co jsou developerské projekty?

Developerské projekty znamenají výstavbu rodinných domů a bytů. Lze je chápat jako investiční záměr na výstavbu nemovitosti s cílem je prodat či pronajmout. Většinou se jedná o bytové a rodinné domy, týkat se ale může i komerčních prostor nebo budov občanské vybavenosti.

Pokračování tohoto článku najdete ZDE.

Zdroj: srovnejto.cz, homebydleni.cz, finance.cz, remaxg8reality.cz

 

Jak má vypadat dřez v malé kuchyni?

 

 


You must be logged in to post a comment Login