Tři důvody Miroslava Kalouska, proč by vláda měla škrtnout 60 až 70 miliard. Teď jde premiérovi Fialovi o jeho čest

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 6. 2023

Vláda stojí před nelehkým úkolem a do karet jí nehraje čas. Na konci května totiž skončil státní rozpočet se schodkem ve výši 271,4 miliardy korun. Informovalo o tom ve čtvrtek ministerstvo financí (MF). Jde o největší květnový deficit od vzniku České republiky. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura k tomu uvedl, že plánuje »šlápnout na brzdu« a že chce tento týden předložit vládě opatření, která by zajistila ještě letos úspory zhruba za 20 miliard korun. Redakci ŽivotvČesku.cz exministr financí a politický komentátor Miroslav Kalousek sdělil, že škrtnout je potřeba 60 až 70 miliard korun. Svá slova opřel o tři důvody.

Podle politického klasika Miroslava Kalouska byl rozpočtový deficit od počátku nereálný. Měl být 360 miliard korun, správně by podle Kalouska k tomu mělo být připočteno i dalších 30 miliard korun, které si vydáním dluhopisů půjčuje Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Z jeho slov pro ŽivotvČesku.cz vyplynulo, že problém není s překračováním výdajů, ale s neplněním příjmů.

"Když vláda neudělá nic, nechá to běžet, tak bude schodek státního rozpočtu 360 až 370 miliard korun. Protože už dopředu tam jsou dvě vylhané položky, které fungují jen na papíře, v praxi ne. To je mimořádná valorizace důchodů a prodej emisních povolenek. Pořád je ještě čas, že vláda může škrtnout 65 miliard na výdajích, aby rozpočet dodržela. To samozřejmě jde. Kdo tvrdí, že to nejde, tak nemá pravdu," uvedl pro ŽivotvČesku.cz muž, jehož styl řešení nelehkých politických situací v současné době chybí.

Kalousek zároveň své tvrzení, že škrtat ještě jde, zdůvodnil svou zkušeností - před podobným problémem totiž sám už v minulosti stál.

"Řeknu vám vzpomínku, když v roce 2009 padla Topolánkova vláda, tehdy byla naprosto bezprecedentní krize a bylo nutné výrazně snížit výdaje rozpočtu. Tak mezi březnem a květnem, kdy vláda Topolánka odcházela, protože 9. května přicházela nová vláda, tak se svým náměstkem a kamarádem Eduardem Janotou jsme připravili balíček na snížení deficitu. Ten balíček byl v tehdejších cenách 70 miliard korun. To znamená, ať mi nikdo nepovídá, že dnes to nejde. Dnes je samozřejmě bilance toho rozpočtu přibližně o 40 procent větší, to znamená v dnešních cenách, že je někdejších 70 miliard asi 40 miliard. To znamená, že to jde, ale není možné čekat do konce léta, je nutné začít hned," ohlédl se pro ŽivotvČesku.cz někdejší mistr politického řemesla, jemuž po oznámení rezignace v lednu 2021 po dvaadvaceti letech ve Sněmovně přítomní poslanci napříč politickým spektrem tleskali vestoje.

Proč by slova Kalouska měla být tím, že si je kabinet premiéra Petra Fialy vezme k srdci a ministr Stanjura vymyslí zázračné řešení, někdejší šéf resortu financí vysvětlil na třech důvodech.

"Jestli vláda chce dodržet deficit, což by měla, tak musí škrtnout 60 až 70 miliard, pak má šanci ho dodržet. Je to důležité ze tří důvodů. První je, že je to zákon a zákon by se dodržovat měl. Druhý je, že premiér slíbil, že deficit pro letošní rok bude dodržen. Veřejné sliby premiéra by měly být dodrženy. Třetí je, že z každé miliardy dluhu za rok zaplatíme 50 milionů korun jako úrok z úvěru. To pak znamená, že tyto peníze nebudeme mít na něco jiného, což už se dotýká opravdu každého z nás," dodal pro ŽivotvČesku.cz bývalý šéf financí, komentátor a brilantní rétor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.