Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Babiš a Fiala rozdělili národ. Lidé nemohou přijít na jméno premiérovi, osobnosti drtí kritikou šéfa ANO

Petr Fiala a Andrej Babiš.
Zdroj: se souhlasem TV Prima
+ Další fotografie
reakce

Nedělní debata na CNN Prima News rozvířila velké vášně. Zatímco novináři, komentátoři a častí pozorovatelé podobných debat konstatují, že za dobu absence se u Andreje Babiše nic nezměnilo, lidé, kteří jsou nespokojeni s Fialovou vládou, naopak Babiše vynášejí do nebes. Přinášíme vám výběr těch nejsdílenějších názorů na debatu na sociálních sítích Twitter a Facebook.

První televizní duel premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO) ve funkčním období Fialovy vlády přinesl podle očekávání konfrontaci a vzájemnou kritiku obou politiků. Zprvu se v televizi CNN Prima News obviňovali ze zavinění inflace, rozpory pak ale vznikly i v souvislosti s rozpočtem nebo dotační politikou státu. Výrazná většina debaty se týkala ekonomických témat, došlo ale i na obrannou dohodu mezi ČR a Spojenými státy nebo na volby do Evropského parlamentu.

Komentátoři a lidé s médii spojení většinou označují jako mírného vítěze premiéra Fialu, který podle nich dokázal ustát pro něj potenciálně velmi nepříjemnou situaci, kdy v pořadu musel obhajovat vládní konsolidační opatření. Politolog Jan Kubáček ČTK řekl, že oba zopakovali dlouhodobé argumenty, a debatu vnímal jako jakousi poziční bitvu. Vydělal na ní ale podle něj o něco více Fiala, který do ní vstupoval v pozici jednoho z nejméně populárních premiérů od roku 1989.

Babiš nezměnil styl

Naopak na Babiše cílila velká kritika jeho odpůrců. "Babiš by se měl v takových pořadech, jako byl teď na CNN Prima News, ukazovat častěji. Protože i když má člověk připomínky k modernímu záchodu, který se tu a tam ucpe, vracet se do kvasící kadibudky by chtělo jenom prase," nebral si na Twitteru servítky s vystupováním Andreje Babiše při debatě politický komentátor Alexandr Mitrofanov . "Možná se mýlím, ale zatím mi přijde, že se Petr Fiala připravil na debatu na CNN Prima podstatně lépe než Andrej Babiš," konstatoval novinář Radek Bartoníček.

Odpůrci vlády kritizují Fialu

Na druhou stranu barikády se ale postavil například komentátor Petr Holec. "Premiér Fiala v Partii všechny své průšvihy hodil na Babiše, Putina a další, jak jinak," napsal Holec na Twitter. Babišovi fanoušci a lidé, kterým Fialova vláda leží v žaludku, mají naprosto jasno: Debatu podle nich spolehlivě vyhrál Andrej Babiš.

"Fiala je sice vzdělaný, ale naprosto bezcharakterní panák. Charakter se totiž nedá vystudovat," píše například paní Eva pod vysíláním dezinformátora Jindřicha Rajchla, který se debatě věnoval v jednom ze svých streamů. "Babiš se nemohl chytat, když ho přerušovala Tománková a i Fiala. Jemu unikaly myšlenky a to bylo účelem. Tománková dostává pokyny do uší. Babiš není rétor, nechytá se, já bych odešla, ať si mluví sami," navrhuje odchod ze studia paní Danuše. Jak je vidět, v obou táborech zřejmě zanechala debata hluboké stopy. Jen vítěz je pro každého jiný.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy