Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Babiš se pustil do personální politiky ODS a polská vláda do demokracie

Premiér a předseda ODS Petr Fiala (vlevo) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš pózují pro fotografy před začátkem diskuzního pořadu Partie Terezie Tománkové, 4. června 2023. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Premiér a předseda ODS Petr Fiala (vlevo) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš pózují pro fotografy před začátkem diskuzního pořadu Partie Terezie Tománkové, 4. června 2023. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Andrej Babiš se vrátil na debatní scénu, ničím zásadním ale nepřekvapil. Jeho soupeř Petr Fiala ovšem také ne. Útoky šéfa ANO se těžko odráží, když musíte zároveň hájit nepopulární kroky, kterými se snažíte konsolidovat veřejné finance. Naopak polská vládnoucí strana si žádné servítky nebere.

Dnešní dění pro vás shrnuly a okomentovaly Markéta Boubínová a Kateřina Frouzová.

Fialovo krvácející srdce a Babišův styl

V neděli jsme se na CNN Prima News konečně po téměř dvou letech dočkali duelu současných hlavních politických rivalů, premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy ANO Andreje Babiše. Hned od začátku bylo jasné, že se Babiš po prohraných prezidentských volbách a krátké mediální pauze vrací se stejným politicko-marketingovým stylem.

Lídr ANO svého soupeře, moderátorku i diváky opět bombardoval různými citáty, klasicky skákal od tématu k tématu a mezi někdy snad až náhodně vybraná slova, na jejichž pravdivosti expremiérovi záleží stejně málo jako jeho voličům, sázel přesně vybrané výroky mířící na jeho podporovatele.

Když sledujeme Babišovy výstupy v čase, vidíme, že jejich obsah se v návaznosti na aktuální situaci sice mění, vzorec je ale stále stejný. Jeho výroky totiž často slouží zejména k tomu, aby v lidech vytvořily dojem generačních nebo kulturních střetů. Mimochodem, podobně postupoval i Miloš Zeman, který se vymezoval třeba vůči pražským intelektuálům, přičemž se opíral spíše o lidi s nižším vzděláním a z menších obcí. I Babiš hledá podporu u voličů, kteří nyní silněji pocítí dopady vládního konsolidačního balíčku, a mezi seniory.

„Tato vláda nemá ráda lidi, zdanila je inflací a teď je zdaní navýšením daní,“ vzkazoval jim například během debaty. Fiala podle něj dokonce „nemá rád důchodce“ a kvůli tomu, že jim musel valorizovat penze, mělo podle Babiše stávajícímu premiérovi „krvácet srdce“.

Šéf ANO, proslulý svým

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější