Muzejní ceny Gloria musaealis 2022 byly rozdány

5. 6. 2023
Projekt Národního technického muzea „Středověké stavební stroje“
Projekt Národního technického muzea „Středověké stavební stroje“

Ve čtvrtek 25. května se ve Smetanově síni Obecního domu v Praze uskutečnilo slavnostní vyhlášení 21. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis. Do soutěže se přihlásilo celkem 73 muzeí a galerií s rekordním počtem 121 projektů. Mezi nimi nechyběly ani projekty podpořené z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). A právě tyto projekty zazářily na nejvyšších příčkách.

Muzea a galerie hrají klíčovou roli při záchraně a zpřístupnění českého kulturního dědictví všem generacím. Abychom nezapomněli na důležitost těchto prestižních institucí, které střeží naše kulturní památky, vznikla Národní soutěž muzeí Gloria musaealis (2002). V rámci ní se udělují ocenění hned v několika hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku, který se zaměřuje na jakoukoliv aktivitu muzea, jež přispívá ke zkvalitnění sbírek a péče o ně.

Nejprestižnějším oceněním v každé kategorii je Cena Gloria musaealis udělována na základě rozhodnutí sedmičlenné komise. Zvláštní kategorií je Cena Českého výboru ICOM a Cena čestného výboru soutěže.

Cílem soutěže je tedy nejen ocenit a vyzdvihnout nejlepší práci muzeí a galerií, ale také podpořit jejich další rozvoj a zvýšit povědomí veřejnosti o jejich významu. Že jde o opravdu zásadní národní soutěž dokládají instituce, které ji zaštiťují. Mezi ně patří Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky a Český výbor ICOM.

Projekty z IROP bodovaly navzdory velké konkurenci

Nejsilnější kategorií letošního ročníku se stala Muzejní výstava roku s 57 projekty, přičemž do užší nominace postoupily 4 z nich. Následovala kategorie Muzejní publikace se 44 přihlášenými projekty, nominovány byly 4 a Muzejní počin roku s 20 projekty a 6 nominovanými institucemi.

A jak si vedly památky z IROP? Právě nejvyšší Cenou Gloria musaealis v kategorii Muzejní výstava roku 2022 se může pyšnit Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy za stálou expozici „Archevita: Stopami věků“. Jedinečná archeologická expozice nahlíží do života v pravěku a raném středověku a nabízí ukázky staveb oživených projekcemi. Návštěvníkům byla zpřístupněna 22. dubna 2022 i díky téměř 65milionové dotaci z IROP.

Na 2. místě v kategorii Muzejní počin roku 2022 se umístilo Muzeum středního Pootaví Strakonice se svým projektem „Rekonstrukce muzea a nové expozice“. S podporou z IROP ve výši 102 milionů korun tak mohly být vybudovány nové návštěvnické okruhy a expozice řádu maltézských rytířů, dudáctví, loutkářství či historie místní textilní, zbrojní a motocyklové výroby.

Zvláštní ocenění na doporučení čestného výboru soutěže získalo v kategorii Muzejní počin roku 2022 Národní technické muzeum za projekt „Středověké stavební stroje“. V Centru stavitelského dědictví v Plasích otevřeli novou expozici nabízející funkční repliku unikátního dřevěného klecového jeřábu dle vyobrazení Václava IV v Bibli. Tento stavební stroj byl využit při rekonstrukcích na hradu Točník a Kost. I tento projekt IROP podpořil, a to téměř 16 miliony korun.

Cenu Českého výboru ICOM obdrželo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti přihlášené do kategorie Muzejní počin roku 2022. V rámci projektu „Cyrilometodějské centrum a revitalizace národních kulturních památek Velké Moravy“ mohlo díky 85milionové dotaci vzniknout archeologického pracoviště a odpovídající zázemí pro výzkum, uchování a prezentaci kulturního dědictví. Na místech z období Velké Moravy byly navíc založeny poutavé venkovní expozice

Evropské fondy pomáhají zachovávat české kulturní dědictví a zvyšovat o něj zájem mezi lidmi. Za Centrum pro regionální rozvoj můžeme říct, že máme radost z úspěchů, které projekty podpořené z IROP znovu a znovu získávají.