Hlavní obsah

Ikonické titulní strany Sports Illustrated: plus size Upton, transgender Bloom i 81letá Martha Stewart

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titulka časopisu, která má v modelingovém světě váhu. To je Sports Illustrated Swimsuit. Na posledním vydání se objevila americká odbornice na lifestyle Martha Stewart, která ve svých 81 letech může konkurovat i Megan Fox. Kdo další zdobil titulní stranu ikonického magazínu?

Článek

Speciální vydání sportovního časopisu Sports Illustrated se v dobách, kdy se toho ve sportu příliš neděje, vydává pod názvem Sports Illustrated Swimsuit. První číslo vyšlo v roce 1964 a titulku zdobila Babette March, která se díky tomu v šedesátých letech stala nejlépe placenou modelkou. Od té doby vychází jedno vydání ročně a kdo se v něm objeví, má slávu zajištěnou. Jejich oblíbenou modelkou bývala Elle Macpherson, které se přezdívá The Body kvůli její dokonalé postavě, a drží si rekord celkem pěti obálek. Během let ale začali řady modelek rozšiřovat o plus-size modelky, atletky, nemodelky i zralé ženy.

V současnosti se zaměřují na přirozenou krásu a skutečné ženy, které mohou být vzorem pro ostatní. Nicméně loni dostali v návaznosti na toto prohlášení hejty za to, že dali prostor reality hvězdě a podnikatelce Kim Kardashian, která sice nepřiznává nějaké větší úpravy vzhledu, ale skoro nikdo jí nevěří, že si dává jen trochu botoxu.

Poslední roky vychází rovnou více titulních stran a na té nejnovější se objevila podnikatelka v oblasti zdravého životního stylu Martha Stewart, herečka Megan Fox nebo zpěvačka Kim Petras. Které další zajímavé ženy mohly skrze titulní strany inspirovat, a to hned několikrát?

2023: Martha Stewart

Podnikatelka, kuchařka a mediální osobnost. Jméno Martha Stewart možná neznáte, ale v Americe ji znají všichni. Majitelka lifestylového impéria si na konto může připsat další úspěch - zdobila titulku Sports Illustrated jako nejstarší žena. Pózovala v Dominikánské republice a prohlásila, že její nejlepší kamarád Snoop Dog si bude říkat, jak je to celé fantastické. A to si říká celý svět, to jí je opravdu osmdesát jedna let?!

Martha Stewart začínala jako modelka u Chanelu a poté se stala ikonou přes lifestyle, tipy na bydlení a vaření. Stále rozvíjí svůj podnikatelský byznys a nezastavila ji ani kauza okolo akcií, za kterou byla pět měsíců ve vězení v roce 2005. Její motto zní Naučit se něco nového každý den. A to je asi ten recept na dlouhověkost, který všichni hledáme.

2022: Maye Musk

Foto: Profimedia.cz

Maye Musk loni u příležitosti uvedení nového čísla Sports Illustrated SwimsuitFoto: Profimedia.cz

V roce 1969 byla mezi finalistkami Miss Jižní Afriky a má přes padesát let zkušeností ve světě modelingu. Maminka nejbohatšího člověka na světě, Elona Muska, si zapózovala pro Sports Illustrated Swimsuit loni a držela až do letoška prvenství coby nejstarší modelky na obálce - letos v dubnu oslavila 75. narozeniny. Kromě modelingu a módě se věnuje i oblasti výživy, ze které má vystudované dva tituly a je uznávanou dietoložkou.

2021: Naomi Ósaka

Foto: Profimedia.cz

V roce 2021 pózovala tenistka v plavkách několikrát, i třeba pro značku Frankie BikinisFoto: Profimedia.cz

První Asiatka, která se na titulce objevila, byla japonská profesionální tenistka Naomi Ósaka. V plavkách zapózovala v roce 2021 a nešla na trh jen „s kůží“. Prozradila v té době, že trpí depresemi a úzkostmi. Nyní to ale vypadá, že si dá trochu delší pauzu od sportování, tenistka oznámila, že čeká miminko!

Leyna Bloom a Valentina Sampaio

Foto: Profimedia.cz

Leyna Bloom a Valentina Sampaio jako první transgender modelky v rámci Sports Illustrated Swimsuit Foto: Profimedia.cz

První trans ženou na obálce Sports Illustrated Swimsuit se stala v roce 2021 Leyna Bloom. Prvenství uvnitř magazínu ale drží dnes úspěšná transgender modelka Valentina Sampaio, která se v časopise objevila v roce 2020 a nyní pózuje třeba vedle světoznámé modelky Belly Hadid pro Victoria’s Secret. Do jejich řad se letos zařadila i transgender zpěvačka Kim Petras, která vyhrála nedávno Grammy, a pózuje na jedné ze čtyř letošních obálek časopisu.

2012: Kate Upton

Foto: Profimedia.cz

Kate Upton prorazila v modelingu právě díky této titulní straněFoto: Profimedia.cz

Revoluci v modelingovém světě znamenala modelka Kate Upton. Kategorie plus-size získala konečně aspoň trochu reálné obrysy díky této Američance, která se pyšnila větším poprsím a celkově o maličko plnějšími křivkami než klasické modelky. Na titulce zapózovala poprvé v roce 2012, pak o rok později a naposled v roce 2017. Kromě modelingu si vyzkoušela i herectví, třeba po boku Cameron Diaz a Leslie Mann v komedii Jedna za všechny (2014). Je vdaná a má pětiletou dceru.

2016: Ashley Graham

Foto: Profimedia.cz

Ashley Graham pyšně ukazuje svoji titulní stranuFoto: Profimedia.cz

Štafetu po Kate Upton symbolicky převzala Ashley Graham v roce 2016 a nastala ještě větší body positivity revoluce. Od té doby stoupala hvězda této americké modelky strmě vzhůru a má za sebou spolupráce s nejvěhlasnějšími značkami. Je také maminkou, loni se jejich tříčlenná rodina rozrostla o dvojčata.

Češky ve Sport Illustrated Swimsuit

Foto: ČTK / AP / Lennihan Mark -GettyImages.com, John Parra - GettyImages.com

Daniela Peštová v roce 2000, Petra Němcová v roce 2003 a Pavlína Pořízková v roce 2019Foto: ČTK / AP / Lennihan Mark -GettyImages.com, John Parra - GettyImages.com

I Češky okouzlovaly z titulky Sport Illustrated Swimsuit, a to v roce 2003 Petra Němcová nebo třikrát Daniela Peštová v roce 1995, 2000 a 2006. Nesmíme zapomenout ještě na americkou modelku s českými kořeny Pavlínu Pořízkovou, která se v roce 1984 stala v devatenácti letech nejmladší modelkou na obálce tohoto časopisu vůbec.

Reklama

Načítám