Za duchovního otce letectví je považovaný Leonardo da Vinci. Již v 15. století nakreslil více než 150 návrhů vznášejících se strojů. Letouny těžší než vzduch se ale objevily až v druhé polovině 19. století. Jak ukazují tzv. artefakty Quimbaya, tyto dopravní prostředky možná znali lidé již v roce 400 před naším letopočtem.

Mezi řadou převážně keramických a zlatých předmětů, které vyrobili zruční řemeslníci civilizace Quimbaya, jež před téměř 2000 lety obývala údolí řeky Middle Cauca a jižní Antioquianskou oblast moderní Kolumbie, byly také modely ryb, ptáků, plazů a hmyzu. Až nápadně však připomínají moderní stíhačky, pyšnící se trojúhelníkovým tvarem se vzpřímenými stabilizátory ocasních ploch. 

Letadla Quimbaya 

„Tyto vychytávky v přírodě nenajdete,” říká švýcarsko-řecký spisovatel a bývalý ředitel pro výzkum mimozemšťanů dávnověku Giorgio A. Tsoukalos. „Křídla jsou téměř totožná s těmi, které vidíme například na bojových letounech. Na světě není jediný hmyz, jenž by měl takto špičaté letky a ocas upevněný jako kormidlo.”

Zdroj: Youtube

Teorie o tom, že lidé Quimbaya znali letadla, byla konvenčními vědci označená za kontroverzní. Archeologové argumentovali tím, že badatelé jsou ovlivněni pareidolií, psychologickým jevem, při němž pomocí fantazie dochází k dotváření vnímaných nejednoznačných podnětů ve smysluplné obrazy. 

Němečtí letečtí experti Algund Eenboom, Peter Belting a Conrad Lübbers se proto v roce 1997 rozhodli, že spekulacím učiní přítrž. Vyrobili zvětšené modely artefaktů v měřítku 16:1 a váze 750 gramů. Předmětům ponechali podobu. Pouze odstranili zdobné prvky, přidali podvozek a motor.

Předkolumbijští letci

„Pak jsme je vzali na dráhu. K našemu překvapení letadýlka opravdu vzlétla. Jejich pohyb byl plynulý a přistání proběhlo bez obtíží,” říká Algund Eenboom. „Je úžasné si myslet, že předkolumbovská civilizace vytvořila sošky, jejichž tvar byl dokonale aerodynamický.”

Otázkou nyní zůstává, kde se řemeslníci civilizace Quimbaya inspirovali. Navrhli své modely podle toho, co pozorovali v přírodě, nebo byli v kontaktu s neznámými entitami, jež vlastnili pokročilé technologie? Objevuje se také hypotéza, že předměty jsou padělky, které byly vyrobené v naději, že se díky svému provokativnímu vzhledu budou lépe prodávat. Tuto teorii ale nahlodává fakt, že byly objevené ještě před tím, než bylo zkonstruováno první moderní letadlo. 

Zdroje: www.en.wikipedia.org, www.unacknowledged.info, www.rcflug.ch, www.ancient-code.com