Třetí ročník Ostravských sportovních her završí sportovní den

6/6 2023

Třetí ročník Ostravských sportovních her vrcholí velkým sportovním dnem, který se uskuteční 8. června 2023 v atletické hale v Ostravě-Vítkovicích. Letošního ročníku se zúčastnilo 53 škol a sportovalo 4 300 žáků. Heslo projektu je víc než aktuální „nežij v digitálu, sportuj doopravdy.“ 

Třetí ročník Ostravských sportovních her završí sportovní den

Z loňského vyvrcholení Ostravských sportovních her. Foto: Lukáš Kaboň

Motivovat děti k pohybu mohli i ambasadoři projektu, úspěšní sportovci, ve věku blízkém žákům. Letošními ambasadory jsou Lucie Petrušková z oddílu Akademie karate Ostrava (bronzová medailistka z mistrovství světa 2022 a mistrovství České republiky 2022) a Jiří Benda z volejbalového oddílu Black volley Beskydy (mistr České republiky a bronzový medailista z Evropského olympijského festivalu mládeže 2022 v Banské Bystrici).

Sportovní den nabídne pestrý program pro 150 dětí z deseti škol, které se v průběhu uplynulých měsíců umístily na pomyslných prvních příčkách žebříčku projektu. Děti si na osmi stanovištích budou moci vyzkoušet různé druhy sportu, judo, karate, volejbal, tenis/badminton, basketbal, parkur, atletiku a crossfit.  I tímto projektem se dětem snažíme nabídnout vhodnou alternativu trávení volného času a možnost sportovat,“ vysvětlila náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Krom sportovních zážitků jsou pro zúčastněné žáky i školy připraveny věcné dárky. V první „desítce“ letošních Ostravských sportovních her se umístily například Základní a mateřská škola B. Dvorského, Základní škola MUDr. Emilie Lukášové a Klegova, Základní škola Porubská, Základní škola Dětská, Základní škola J. Šoupala či Základní škola Srbská.

V Ostravských sportovních hrách mohou soutěžit žáci prvního a druhého stupně základních škol v rámci obvodních a okrskových kol. Projekt společně zajišťuje statutární město Ostrava a Okresní rada Asociace školních sportovních klubů České republiky Ostrava (AŠSK). Děti v průběhu her absolvovaly rozličné sportovní disciplíny, florbal, házenou, přehazovanou, atletiku, gymnastiku, basketbal, mini fotbal, vybíjenou a volejbal. Třetí ročník přinesl navíc nové projektové dny i florbalové turnaje. Inspirovat děti k pohybu mohou i motivační videa ambasadorů na sociálních sítích škol. Detailnější informace o projektu, včetně videí, naleznete v odkazu https://talentova.cz/projekty-mesta/ostravske-sportovni-hry/.

A jak proběhly předchozí ročníky ostravských her? Na stupni vítězů stanuli v prvním ročníků Ostravských sportovních her žáci Základní školy Porubská a projektu se zúčastnilo 50 škol. Úplně prvními ambasadory byli florbalistka Michaela Kubečková a atlet Zdeněk Stromšík. Druhý ročník přinesl vítězství žákům Základní školy MUDR. Emilie Lukášové a Klegova. Do sportovních aktivit se vloni zapojilo 26 základních škol. Ambasadory loňského ročníku se stali badmintonistka Tereza Švábíková a plavec Roman Procházka. Obě vítězné školy se účastní i letošního sportovního dne, kdo zvítězí v třetím ročníku se dozvíme již za několik dnů.


Sportovní atmosféru mohou zažít také zástupci médií. Přijměte prosím naše pozvání ke sportovnímu dni. Akce se koná 8. června 2023 od 8.45 hodin v atletické hale v Ostravě-Vítkovicích (Starobělská 1392/74). Informace poskytne Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora a Renata Adamíková, předsedkyně Asociace školních sportovních klubů. Slavnostní ukončení her a ocenění proběhne ve 12 hodin.