Rusko: Prodeje aut v květnu meziročně vzrostly o 163 procent. Nejvíce se prosadily čínské vozy, zaplňují vakuum po západních vozech

Přidat na Seznam.cz

Prodej automobilů v Rusku v květnu meziročně vzrostl o 162,8 %, uvedla v pondělí ruská analytická agentura Autostat a trh částečně se tak vzpamatoval z dramatického propadu ruského automobilového průmyslu v roce 2022, uvedl webový portál XM.

Ruský automobilový průmysl byl do značné míry závislý na investicích, vybavení a dílech ze zahraničí a byl těžce zasažen dopady západních sankcí kvůli loňskému konfliktu na Ukrajině. Prodej nových automobilů se loni propadl o 59 % a mnoho zahraničních automobilek se z ruského trhu zcela stáhlo.

Autostat s odvoláním na údaje partnerské poradenské společnosti PPK uvedl, že v květnu se prodalo 72 171 vozů, zatímco v květnu 2022 to bylo jen 27 458 vozů.

První místo na domácím trhu obsadila v květnu 2023 ruská Lada, která oproti květnu loňského roku zvýšila svůj tržní podíl o něco málo přes šest procentních bodů.

Šest z deseti nejvýznamnějších značek podle tržního podílu obsadily čínské automobilky, například Haval, Chery a Geely, které nadále zaplňují vakuum po odcházejících západních firmách.

Zdroj: xm.com, autostat.ru