Archiv města Ostravy zve na poutavý program v rámci Mezinárodního dne archivů

6/6 2023

Bohatství historických dokumentů mohou zájemci odhalovat také v rámci Mezinárodního dne archivů. Ten se letos uskuteční v pátek 9. června a Archiv města Ostravy pro návštěvníky připravil zajímavý program. 

Archiv města Ostravy zve na poutavý program v rámci Mezinárodního dne archivů

Archiv města Ostravy. Foto: Jiří Zerzoň

Dobové dokumenty jsou nedílnou součástí kulturního dědictví společnosti a jako takové mají výjimečnou roli. Nezastupitelný význam těchto paměťových institucí je zřejmý v mnoha směrech. První ostravský archivář Alois Adamus shrnul význam instituce následovně: „Dobrý archiv je zlatým klíčem k minulosti kraje, je pramenem poznání kraje, je výsledkem organizované činnosti správní. Archivy jsou základem k vlastivědě kraje: k dějinám osídlení kraje, rozdělení půdy, místopisu, sociálních, národopisných poměrů, poplatní síly lidu atd.“ Veřejnost se tak může díky Mezinárodním dnům archivů dozvědět mnohé z historie města, ale nahlédne i do práce archivářů, a to nejen v Ostravě.

Ostravští archiváři se i letos zapojili do Mezinárodního dne archivů, který se koná napříč republikou, stejně jako například známější muzejní noci. Program je připraven v době od 8. do 16. hodin 9. června 2023 v budově Archivu města Ostravy na Špálově ulici 19 v Ostravě-Přívozu. Návštěvníky čeká exkurze po archivu a jeho depozitářů, nahlédnou i do míst, kde se běžně pohybují pouze archiváři. Zájemce čeká také prohlídka knihařské dílny i proces výroby pečetí. Lidé mohou zhlédnout dále výstavu v badatelně ke stému výročí vzniku archivu, které letos tato instituce oslaví. A zajímavé informace nabízí i archivní výstava, věnovaná osobnosti Jana Prokeše, jehož 150. výročí narození si letos Ostrava připomíná. Novobarokní budova bývalé přívozské radnice vystavěné dle projektu vídeňského architekta Camilla Sitteho je zapsána do seznamu národních památek a archiv města v ní sídlí od roku 1960. 

Další informace k Mezinárodnímu dnu archivů naleznou zájemci v odkazu http://www.denarchivu.cz/, a víc zajímavostí k Archivu města Ostravy na jeho webu viz https://amo.ostrava.cz/.