Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Představení bytu / foto: navackove.cz

Jak správně vybrat (a nepřebrat) byt v Praze?

Touha po vlastním bydlení, které bude ve všech ohledech lepší než to stávající, je naprosto přirozená. A hledání nového místa je obvykle velmi vzrušujícím dobrodružstvím – nicméně v Praze se může rychle proměnit v poměrně stresující a časově náročný proces. Kamenem úrazu nejsou „jen“ astronomické ceny bytů, ale také jejich nedostupnost.

Pokud navíc metropoli neznáte jako své boty a nedisponujete hlubšími znalostmi o současném trhu s nemovitostmi, můžete se v něm ztratit jako v labyrintu. Jak z něj ven? V prvé řadě si zopakujte základní pravidla, bez nichž je dosažení vytouženého cíle strastiplné a leckdy prakticky nemožné.

Stanovení priorit a určení požadavků je základ    

Ještě než začnete hledat konkrétní byt, věnujte dostatek času stanovení priorit. Určete si horní limit kupní ceny, minimální rozlohu podlahové plochy a ideální dispozice bytu, stejně jako požadavky na charakter lokality, kde byste rádi strávili část – a dost možná i zbytek života. A rozhodně zvažte, jaké vzdálenosti jste každý den ochotni urazit za prací, nákupy či s dětmi do školy.

Porozhlédněte se na různých místech

Zájemci o starší bydlení v Praze mají naštěstí široké spektrum možností, kde se po vhodném bytu poohlédnout. Stačí otevřít internetový prohlížeč a proklikat se množstvím webových stránek a serverů, které se specializují právě na nabídku pražského realitního trhu. Vytvořte si seznam všech atraktivních bytů odpovídajících vašim požadavkům a nezapomeňte se poohlédnout i na sociálních sítích - v odborných skupinách si uživatelé vyměňují tipy a nechybí ani inzerce.

Zájemci o zbrusu nový byt v některém z atraktivních developerských projektů by se měli zaměřit na nabídku volných bytů na stránkách developerů.

 

Osobní prohlídka vydá za tisíce slov

Až se vám podaří sestavit seznam několika bytů, které se vám opravdu zamlouvají, dohodněte se s realitním agentem na osobní prohlídce. Pokud jste v časovém presu a není ve vašich možnostech pátrat po inzertních serverech, svěřte hledání bydlení realitce. Ušetříte si nejen čas, ale i starostí. V rámci prohlídek pak pečlivě zkoumejte nemovitosti od sklepa až po půdu, zkontrolujte jejich vybavení a stav. A jestli je to jen trochu možné, dejte se do řeči s dalšími nájemníky – možná se od nich dozvíte spoustu užitečných informací.

V Praze raději příliš dlouho neváhejte

Ačkoliv jsou ceny bytů vysoké a pořízení nemovitosti je pro většinu běžných smrtelníků velký životní krok, v případě atraktivních nabídek se nevyplatí dlouho otálet – jednoduše proto, že mizí rychle jako pára nad hrncem.

Platí to především o nových bytech. Například o bydlení na Žižkově v oblíbené lokalitě Na Vackově, kde renomovaný developer Metrostav Development realizuje další etapu úspěšného projektu Byty Na Vackově. V nabídce jich je stále dostatek, ale to se brzy změní. Více informací najdete na stránkách byty.navackove.cz.

Jak správně vybrat (a nepřebrat) byt v Praze?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!