Schurter chce v Lenzerheide útočit na rekord, vynechal domácí mistrák, ovládl ho Thömus

Oba tituly na švýcarském šampionátu bral tým Thömus Maxon. Nino Schurter vynechal, jeho cílem je SP v Lenzerheide a atak na rekord...

Autor: Jan Němec
Foto: Kifcat
Schurter chce v Lenzerheide útočit na rekord, vynechal domácí mistrák, ovládl ho Thömus

 
Švýcarské mistrovství XCO, jež se odehrálo v Crans Montaně se stal medailovým festivalem pro tým Thömus Maxon. Zlato si vyjel v obou elitních kategoriích, Alessandra Keller a Mathias Flückiger úspěšně obhájili své tituly z loňského roku. Se stříbrem Larse Forstera a bronzem Vitala Albina získal celek pod vedením Ralpha Näfa kompletní medailovou sadu v elitním závodě mužů. Další cenný kov přidal i jezdec kategorie U23 Luke Wiedmann, s jeho bronzem si z Crans Montany tým Thömus Maxon odvezl celkem pět medailí! 

Na startu se ovšem neukázala největší domácí hvězda a světová legenda horské cyklistiky Nino Schurter. Sedmatřicetiletý mistr světa už předem ohlásil, že šampionát vynechá, stejně jako vloni. 

"Vzhledem k přípravě na můj letošní vrchol sezony, tento víkend vynechám domácí šampionát. Přeji všem svým švýcarským kamarádům hodně štěstí a zábavy..." napsal Nino na své sociální sítě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Nino Schurter (@nschurter)

Je tedy nade vše jasné, že Nino cílí na nadcházející zastávku světového poháru v Lenzerheide. To leží jen nedaleko jeho bydliště u města Chur, takže je to závod domácí doslova a do písmene a dvakrát podtržený. Svým fanouškům bude chtít vrátit jejich dlouholetou podporu rekordním 34. vítězstvím ve světovém poháru. Byla by to vskutku mimořádně sladká třešínka na jeho mnohapatrovém a bohatě zdobeném dortu. 

Rozptylovat se na domácím šampionátu neměl zapotřebí. Loktovat se s Mathiasem Flückigerem zrovna není Ninova nejoblíbenější činnost, zdá se, že pokud ti dva spolu závodit nemusí, nedělají to. A titulů už má Nino tolik, že mu padají z police. Kromě deseti světových má i osm "křišťálových glóbů" za celkové prvenství ve světovém poháru a stejný počet má i domácích titulů. Dokazovat tak v tomto smyslu už nemusí nikomu nic, navíc v dalších závodech by dres švýcarského mistra stejně musel ustoupit tomu duhovému... 

Nosit dres švýcarského mistra je ovšem velmi prestižní záležitost, a tak kromě Nina o něj v Crans Montaně bojovalo mnoho borců. Jenže Mathias Flückiger nenechal nikoho na pochybách... A to i přes to, že právě vloni na domácím šampionátu neprošel dopingovou kontrolou a celá kauza se s ním táhla do letošního jara. 

Majitel dresu švýcarského šampiona se tak nemění. Mathias Fluckiger ho bude oblékat i příští rok. Mimochodem, Flückiger vedl od úvodního kola a od té doby ho nikdo ze soupeřů neviděl. Nakonec zvítězil s náskokem 2:34 min. před Larsem Forsterem a více než 3 minuty před Vitalem Albinem. Jednobarevné pódium, o kterém by snil každý tým. 

A aby toho nebylo málo, v ženské kategorii si vítězství odnesla také členka týmu Thömus Maxon. V tomto případě to byla Alessandra Keller, která porazila Jolandu Neff (Trek Factory) a Lindu Indergand (LIV Factory), dvě olympijské medailistky. Alessandra však musela o vítězství bojovat až do konce, přestože do poslední zatáčky vjížděla s náskokem, který se zdál být více než dostatečný, Jolandě v posledním kole chytly saze a od dostižení soupeřky ji dělilo pouhých 16 sekund. Indergand dojela o více než 2 minuty později.

A pro úplnost, Alessandra pak v neděli získala i titul v short tracku! Mezi muži jej získal Thomas Litscher těsně před Forsterem.

Přehled výsledků zde.

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  4. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  5. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  6. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744