Komplexní trénink na multipressu

06.06.2023 | Trénink

Multipress je cvičební stroj používaný k posilování a je častým vybavením posiloven.  Skládá se z osy, která je upevněna v ocelových kolejnicích a umožňuje pouze vertikální pohyb. Osa je vyvážená, což usnadňuje její zvedání. K čemu tento stroj slouží a jak ho správně využívat?

Co je to multipress

Je to skvělý nástroj pro vzpírání a kulturistiku, který kombinuje cvičení s volnými váhami a cvičení na stroji, čímž poskytuje komplexní trénink. Navíc snižuje riziko zranění tím, že udržuje osu v pevné, vertikální nebo téměř vertikální dráze, což umožňuje kontrolovanější a bezpečnější pohyby. Mimo jiné se skvěle přizpůsobuje různým úrovním zdatnosti. (1)

Jedná se o velmi všestranný stroj, protože jej lze používat pro mnoho různých cviků, včetně dřepů, tlaků, shybů a mrtvých tahů. Multipress je vynikající volbou pro ty, kteří chtějí budovat sílu a svaly. Pokud se tedy necítíte na cvičení s volnou vahou, určitě vyzkoušejte multipress, který vám bude skvělou oporou. (2)

Cviky na multipressu

Dřepy jsou skvělým způsobem, jak posílit spodní část těla, od kvadricepsů a hýždí až po hamstringy a lýtka. Chcete-li na multipressu provádět dřepy, nastavte výšku bezpečnostní tyče těsně nad úroveň ramen. Nohy dejte od sebe na šířku ramen a při spouštění těla dolů držte záda rovně, dokud nebudou stehna rovnoběžná s podlahou. Poté se vytlačte zpět do výchozí polohy. (3)

Multipress je také skvělý pro procvičení prsních svalů. Začněte tím, že si nastavíte bezpečnostní tyč do polohy, kdy na ni pohodlně dosáhnete. Lehněte si na lavičku a držte tyč nadhmatem. Lokty mějte zastrčené a spouštějte tyč, dokud se téměř nedotkne hrudníku. Vytlačte ji zpět do výchozí polohy a opakujte. (4)

Dalším skvělým cvikem na multipressu jsou tlaky na ramena. Tento cvik je skvělý pro posílení ramen, hrudníku a tricepsů. Nastavte si bezpečnostní tyč do takové úrovně, abyste na ni pohodlně dosáhli. Uchopte tyč nadhmatem a vytlačte ji nad hlavu. Spusťte tyč zpět do výchozí polohy a opakujte. Nezapomínejte také na správné dýchání. (5)

Někteří lidé dokonce preferují i cvičení mrtvého tahu na multipressu. Tento cvik je ale natolik specifický, že byste nemuseli dobře odhadnout techniku a cvičení by vám mohlo být spíše ke škodě, než k užitku. V tomto případě je nejlepší tento komplexní cvik vykonávat s volnou vahou a postupně budovat sílu celého těla. (6)

Zdroje: (1) www.thebarbell.com/smith-machine-workouts/, (2) www.thebarbell.com/smith-machine-workouts/, (3) www.inspireusafoundation.org/smith-machine-back-exercises/, (4) www.inspireusafoundation.org/smith-machine-back-exercises/, (5) www.inspireusafoundation.org/smith-machine-back-exercises/ (6) www.inspireusafoundation.org/smith-machine-back-exercises/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat