Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vandas, Sládek, Bartoš, Vítová: Extremisté se spojili a založili platformu Vystupme z EU a NATO

06. června 2023
Čtení na 3 minuty
Extremisté na tiskové konferenci ohlašují vznik platformy s názvem „Vystupme z EU a NATO“. (FOTO: Aliance národních sil)
Extremisté na tiskové konferenci ohlašují vznik platformy s názvem „Vystupme z EU a NATO“. (FOTO: Aliance národních sil)
V Praze byla představena nová politická platforma s názvem „Vystupme z EU a NATO“. Tato platforma sdružuje marginální extremistické a xenofobní politické strany, hnutí, spolky a iniciativy, které mají za cíl vystoupení z EU a NATO a vytvoření podle nich suverénní nezávislé ČR. Zakládajícími členy této platformy jsou Aliance národních sil, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Národní demokracie a Klub přátel Miroslava Sládka.

Podle tiskové zprávy, kterou zveřejnila Aliance národních sil, se signatáři iniciativy shodnou na tom podle nich nejdůležitějším: “Členství v EU a NATO je dnes jednoznačně nejvýznamnější překážkou na cestě k získání suverenity a k rozvoji ČR. EU nemá za cíl pomáhat členským státům, ale naopak na nich parazitovat a vnucovat jim „pokrokové“ ideologie.”

Podle extremistů je NATO útočnou vojenskou organizací hájící výlučně mocenské zájmy USA. Proto je nutné z obou organizací okamžitě vystoupit a stát se neutrálním státem.

Zakládající členové platformy patří ke známým extremistickým subjektům, na které upozorňuje ve svým zprávách o extremismu pravidelně i Ministerstvo vnitra.

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), kterou vede Tomáš Vandas, navázala v roce 2010 na činnost Dělnické strany, která byla soudně rozpuštěna pro její extremistickou činnost. Extremisté z Dělnické strany se pokusili například v roce 2008 uskutečnit pogrom na Romy na litvínovském sídlišti Janov. Mládežnická organizace strany Dělnická mládež otevřeně navazuje na nacistickou ideologii, známé je například jejich kopírování nacistických plakátů.

Plakát spolku Dělnická mládež, který využívá grafiku nacistické propagandy (koláž: Romea.cz)

Národní demokracii na setkání zastupoval Adam B. Bartoš, který je často kritizován a stíhán pro své antisemitské a rasistické projevy. V roce 2014 zveřejnil seznam Židů v Česku, kvůli kterému byl vyšetřován Úřadem pro ochranu osobních údajů. V roce 2015 umístil na místě vraždy Anežky Hrůzové v Polné vývěsku poukazující na „nutnost vyřešení židovské otázky“, za což byl obviněn z podněcování k rasové nesnášenlivosti. V roce 2018 byl odsouzen k podmíněnému trestu za popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa.

Bartošovou fanynkou je šéfka Aliance národních sil Vladimíra Vítová. Ta se v roce 2021 odmítla v předvolebním rozhovoru pro DVTV distancovat od jeho protižidovského textu. Bartoš totiž vedl kandidátku aliance v Ústeckém kraji. Redaktor proto předvolební rozhovor předčasně ukončil. “Stejně by se měl zachovat každý slušný žurnalista. Nacisté do veřejného prostoru jednadvacátého století nepatří!” okomentovala tehdy jednání redaktora organizace In IUSTITIA, která ČR pomáhá obětem násilí z nenávisti.

Miroslav Sládek se zakládajícího setkání osobně nezúčastnil, zastupoval ho Tomáš Franěk z Klubu přátel Miroslava Sládka a byl také představen jako zmocněnec Miroslava Sládka. Franěk na tiskové konferenci několikrát připomněl, jak Miroslav Sládek a jeho republikáni bojovali proti EU už v 90. letech.

Miroslav Sládek byl předsedou SPR-RSČ a byl známý svými urážlivými a rasistickými výroky na adresu Romů. “Cikáni by měli být trestně odpovědní již od narození, neboť to je jejich největší zločin,” pronesl šéf republikánů například v roce 1996 ve Sněmovně. Na protiromských náladách se snažil získávat volební hlasy. Ale ve volbách do sněmovny v roce 1998 neuspěl. SPR-RSČ se nakonec rozpadla a Sládek byl odsouzen k podmíněnému trestu za předlužení strany. Založil pak několik dalších politických subjektů, ale ty nikdy v žádných volbách neuspěly.

Podle zprávy o extremismu za rok 2022 “Národní demokracie a Dělnická strana sociální spravedlnosti představovaly zcela marginální subjekty, které nedokázaly ve sledovaném období zorganizovat vlastní významnější akci. Z pohledu vztahu k válce na Ukrajině je lze považovat za součást společenství, které souzní s prokremelskými narativy. Jedná se o subjekty, které pomáhají šířit myšlenky generované oficiální ruskou propagandou pro středoevropský region.”

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon