Poradna: Výpočet čisté mzdy pracujícího důchodce

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Karel: Mám 58 let a dostal jsem výpověď v zaměstnání. Nyní mám možnost nastoupit na zkrácený úvazek. Četl jsem o nějaké slevě na sociálním pojištění. Budu platit ze mzdy sociální pojištění? A kolik? Hrubou mzdu budu mít 26000 Kč. Bude se mi taková práce počítat pro důchod?

Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění odvádí, proto se Vám odpracované roky na zkrácený úvazek budou normálně počítat do doby pojištění ovlivňující Vaše důchodové nároky. Zjednodušeně řečeno prací na zkrácený úvazek si zvýšíte dobu pojištění a následně starobní důchod.

Sleva pro zaměstnavatele

Legislativní novinkou letošního roku, s účinností od února, je sleva na sociálním pojištění ve výši 5 % pro zaměstnavatele, kteří nabízejí práci na zkrácený úvazek, pokud jsou splněny další legislativní požadavky. Těmito požadavkami jsou: týdenní hodinový rozsah takové práce a zaměstnanec musí splňovat stanovená kritéria. Jedním z taxativně vyjmenovaných kritérií je mimo jiné věk nad 55 let, což splňujete. V případě, že jsou dodrženy další zákonné podmínky, potom Váš zaměstnavatel ušetří na sociálním pojištění. Vás jako zaměstnance se však žádná úleva na sociálním pojištění netýká.

Výpočet sociálního pojištění

Sazba sociálního pojištění placeného zaměstnancem činí 6,5 % z hrubé mzdy. Na výpočet sociálního pojištění nemají vliv žádné daňové slevy nebo odpočty. Z hrubé mzdy ve výši 26000 Kč Vám bude tedy Vaším zaměstnavatelem sraženo na sociálním pojištění 1690 Kč (26000 Kč × 6,5 %). Za výpočet a odvod sociálního pojištění na účet místně příslušné OSSZ je zodpovědný Váš zaměstnavatel.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí