Sociální sítě
Nahoru

60 % Čechů pravidelně užívá vitaminy v podobě doplňků stravy, minerály pak zhruba polovina z nás

Užívání doplňků stravy je třetí nejčastější činností, kterou Češi tento rok pro podporu svého zdraví dělají. Potvrdily to dvě pětiny respondentů mezi českou dospělou populací v nedávném průzkumu přední farmaceutické společnosti STADA1. Tento výzkum mapuje naše návyky v péči o zdraví a trendy celkového životního stylu. Konzumace vitaminových doplňků je mezi českými spotřebiteli o něco častější než doplňování minerálů.

Oproti období před COVIDem vidíme růst spotřeby nejrůznějších doplňků stravy v rozmezí 25–30 % v závislosti na tom, které typy doplňků stravy do výběru zařadíme. Zájem spotřebitele se mnohem více přesouvá od přípravků zaměřených výhradně na podporu imunity typických pro období COVIDu ke každodennímu doplňování vitaminů, minerálů nebo probiotik. V lékárnách, ať už internetových nebo kamenných, se nejvíce nakupuje hořčík a probiotika,“ uvedl Martin Šlégl, generální ředitel STADA Česká republika.

Vitaminy a minerály jsou pro lidské zdraví nezbytné. Pomáhají urychlovat řadu metabolických reakcí. Vitaminy lidský organismus přijímá ve stravě. Doplňování vitaminů hraje důležitou roli ve správném fungování imunitního systému, orgánů a při stavbě tělesných tkání. Existuje 13 základních vitaminů. V lidském organismu se nachází přibližně 25 minerálů. Průzkum potvrdil, že tuto znalost mají nejčastěji mladí lidé a u vitaminů také ti, kdo se o své zdraví důsledně zajímají.

Vitaminy ve formě doplňků stravy pravidelně konzumuje 60 % Čechů, z toho téměř 40 % denně, zejména pak ženy. Pětina respondentů je užívá spíše nahodile. Každý desátý Čech je konzumuje jen v případě nemoci, ať už své nebo člena rodiny. Nejsilnější skupinou pravidelných uživatelů jsou lidé se závažnými zdravotními potížemi. Zařazení doplňků stravy do pravidelného užívání však potvrzuje i třetina dotazovaných bez jakýchkoliv zdravotních komplikací.

Nicméně nejoblíbenější a zároveň nejčastější formou příjmu vitaminů je kombinace přirozené stravy a doplňků stravy, kterou upřednostňuje téměř polovina respondentů. U dětí tuto preferovanou variantu potvrdila čtvrtina rodičů.

Mezi hlavní důvody pro konzumaci vitaminů v podobě doplňků stravy Češi uvádějí posílení imunity (74 %), dále pak lepší zvládání nemoci (32 %) a zlepšení fyzické kondice (26 %). Zejména ženy tyto vitaminové doplňky volí také za účelem podpory růstu a kvality vlasů (17 %) a rovněž na podporu zdravé pokožky a nehtů (13 %). Doporučení lékaře vede k nákupu doplňků stravy 13 % Čechů. Minerály pak pravidelně konzumuje něco přes polovinu dospělé populace, z toho 28 % na denní bázi. Náhodnou konzumaci uvádí necelá čtvrtina respondentů.

Dospělí nejčastěji užívají vitamin C, zmiňuje jej téměř 70 % Čechů. Následují vitaminy D a B. Pro děti pak rodiče nakupují zejména multivitaminy. Z minerálů respondenti doplňují především hořčík, poté vápník, zinek a železo. U dětí rodiče minerály nedoplňují vůbec nebo volí opět již připravený mix minerálů.

Informace o vitaminech a minerálech lidé čerpají především na internetu, uvedlo to 37 % respondentů. V těchto otázkách se 15 % Čechů radí také s lékařem a 11 % s lékárníkem. Radu lékařů využívají častěji muži a lidé se závažnými zdravotními komplikacemi. Při nákupu doplňků stravy však Češi jasně preferují klasické kamenné lékárny (52 %), a to napříč všemi věkovými skupinami. Necelých 20 % pak volí on-line lékárny a 11 % e-shopy s doplňky stravy. Pravidelní uživatelé doplňků ale dvakrát častěji dávají přednost nákupu online.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.