Hlavní navigace

Mobilní Gmail integruje umělou inteligenci

7. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Redakce
Vyhledávání pošty v Gmailu má usnadnit umělá inteligence. Alespoň na mobilech.

Jednou z příčin popularity googlovského Gmailu byla schopnost rychle nalézt hledaný e-mail. Nyní Gmail tuto funkcionalitu představuje v podobě, kdy Gmail předkládá e-maily, o kterých si myslí, že je hledáte – anebo byste je měli hledat.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Google v pátek uvedl, že Gmail bude nejdůležitější e-maily předkládat uvnitř samostatného pole „nejlepší výsledky“ pomocí „modelů strojového učení, které budou zohledňovat dotazy vyhledávání, nejnovější e-maily a další relevantní faktory, aby vám ukázaly výsledky, které nejlépe odpovídají vašemu vyhledávacímu dotazu,“ uvádí Google na blogu. Ostatní výsledky se budou zobrazovat níže, v kategorii „všechny výsledky“, seřazené podle aktuálnosti.

Google označil novou možnost vyhledávání za „velmi žádanou funkci“, s tím, že bude postupně zavedena zhruba do poloviny června. K dispozici bude uživatelům, kteří mají osobní e-mailové účty, i těm, kteří mají předplacenou službu Google Workspace. Ovšem jen v rámci mobilní verze Gmailu. Kdy se funkce objeví také v té desktopové, zatím Google neuvedl.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Pokud používáte aplikaci Outlook, pravděpodobně víte, že dělá něco velmi podobného a uspořádává jakékoli vyhledávání do pole „nejlepší výsledky“ a také do chronologických výsledků vyhledávání. (Aplikace Mail v rámci systému Windows dělá totéž.) Důvodem tohoto postupu je zřejmě vyvolání výsledků podle relevance.

ICTrocenka

Pro každého, kdo vyrostl na Googlu, je to samozřejmě poněkud zvláštní. Jedním z důvodů, proč se Google a Gmail prosadili, bylo, že integrované vyhledávání Microsoftu bylo tak příšerné, že se noví uživatelé hrnuli ke Gmailu jen proto, aby mohli najít starý e-mail. Jako by teď Google říkal, že se mu předchozí přístup nevyplatil.

A nejsme si také jisti, zda a jak novinka ovlivní možnost vyčistit si schránku Gmailu, což si žádá použití vyhledávacích a filtračních nástrojů Googlu k identifikaci a odstranění starých, nechtěných e-mailů. Ale vzhledem k tomu, že Google se snaží prodávat dodatečný úložný prostor, ani si nejsme jistí, zda vůbec chce, abyste svou poštu čistili.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?