CDR.cz - Vybráno z IT

Konec hadicím v krku: Malá robotická pilulka nahradí endoskopické vyšetření

Zdroj: Shutterstock

Nová chytrá pilulka NaviCam dokáže nahradit velice nepříjemné endoskopické vyšetření, a uchrání tak pacienta před případnou anestezií. Termín případného nasazení do klinické praxe je zatím nejistý.

Endoskopické vyšetření bývá velice nepříjemné pro pacienta, ale zároveň jsou v některých případech neprosto nezbytné. Standardní endoskopické vyšetření probíhá totiž tak, že se do trávicího traktu zavede přes hrdlo pacienta ohebná trubice s malou kamerkou či malými nástroji na konci.

Lékař na monitoru pak může prohlédnout trávicí trakt zevnitř a lokalizovat například nádor či žaludeční vřed. V některých případech je zapotřebí pacienta uvést do celkové anestezie a celý zákrok tím pádem zaměstná i vícero doktorů. Proto se mnoho výzkumníků po celém světě snaží vyvinout nějakou alternativu, která by práci doktorů zjednodušila a zároveň zmenšila nepřijemnosti pacentů spojené s vyšetřením.

 

Jedním takovým týmem je i tým výzkumníků z Univerzity Geroge Washingtona, který sestrojil miniaturní pilulku, kterou lze jednoduše spolknout. Lékaři tak díky této pilulce mohou pozorovat v reálném čase dění uvnitř trávicího traktu. Podle vývojářů jde o první pilulku svého druhu.

Tato „kapslová endoskopie“ ulevuje i pacentům, kteří nemusí podstupovat anestezii. Jednoduše spolknou kapsli a mohou dále normálně fungovat. Nová technologie nese prozatím název NaviCam a je vyvinutá ve spolupráci s AnX Robotica, což je společnost zabývající se lékařskými technologiemi.

Délka této kapsle je pak 27 milimetrů a nese v sobě miniaturní kamerku o rozlišení 640 x 480 px. Po celou dobu vyšetření leží pacient na speciálním magnetickém lůžku, které ovládá lékař pomocí joysticku. Kapsle je totiž magnetická, a lékař tak může díky různě vyvíjenému magnetickému poli pohybovat kapslí v 5D rovině (3D lineární pohyb a 2D rotační pohyb).

Po celou dobu vyšetření zachycuje kamera kamera nepřetržitě video, a to ve svém zorném poli 160 stupňů. Existuje ještě jedna alternativa, a to ta vyvinutá na MIT a představená na počátku tohoto roku. Ta ale bohužel neobsahuje kamerku. Vypadá to tedy, že pilulka NaviCam není první svého druhu, ale z doposud vyvinutých prototypů je pravděpodobně nejlepší.

Diskuse ke článku Konec hadicím v krku: Malá robotická pilulka nahradí endoskopické vyšetření

Sobota, 10 Červen 2023 - 10:16 | Potooczech | Vzhledem k tomu, že velmi často se kromě vizuální...
Čtvrtek, 8 Červen 2023 - 08:51 | Jirka1 | To se používá dodnes, ale ta kapsle není...
Středa, 7 Červen 2023 - 23:48 | Oli | My jsme se o endoskopickém vyšetření pomocí...
Středa, 7 Červen 2023 - 18:41 | CyberAngel | "Konec hadicím v krku" vs. "Termín...
Středa, 7 Červen 2023 - 17:02 | Ondřej Petržilka | Co je sakra 5D rovina? To je rovina v...

Zobrazit diskusi