VŠE, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O JAHODÁCH

DÁRKOVÁ POMAZÁNKA Z KIWI
5.6.2023
BEZ UTĚRKY NEUVAŘÍTE A NEUPEČETE
8.6.2023

strawberries, strawberry, fruits, red, food, healthy, bowl

Jahodová sezona právě teď míří do svého vrcholu. Možná se  vy o víkendu chystáte na samosběr nebo máte jahody objednané a chystáte se je zpracovat. A i ti, kdo je pěstují, stále mají možnost leccos s úrodou udělat.

Na úvod si pojďme říct pár zajímavostí o tomhle božském ovoci:

  1. Jahody nejsou plody. Jsou to vlastně zbytnělá květní lůžka, což je patrné už z toho, že mají semínka na povrchu a ne uvnitř jako „pravé“ plody (třeba rybíz, třešně...). Teprve tato semínka jsou totiž tím, co by botanik nazval plodem. Botanik vám také poví, že jahody jsou příbuzné s růžemi.
  2. Na jedné jahodě oněch semínek najdete i dvě stovky a jsou neuvěřitelně bohatá na zinek, jahody obecně pak i na vitamin C a mangan. A právě tato svatá trojice je to, co (nejen) v jahodách působí jako afrodiziakum.
  3.  Jako kulturní plodina se jahody pěstují už od starověkého Říma, i když v Evropě se rozšířily až na konci středověku, v českých zemích dokonce až od 19. století.

A teď si s námi pojďte projít pár tipů, jak jahody pěstovat i zpracovat!

  • Je asi celkem jasné, že sázet teď jahodníky kvůli letošní jarní úrodě nemá smysl, na to už je pozdě. Pokud ale preferujete tzv. stále plodící odrůdy, jejichž druhá sezona přichází obvykle v druhé polovině srpna, pořád ještě šanci letos něco sklidit máte. Koupit tako můžete převislé jahodníky přímo v květináči, ty v zahradnictvích stále mají. V červenci a srpnu je navíc ideální doba na sázení jahodníků pro sklizeň napřesrok. 
  • Chraňte jahodníky před slimáky. Ti zrající plody milují. Pár tipů, jak s nimi zatočit, najdete i v článku Zatočte se škůdci v zahradě.
  • Jahodníky se množí nejen semeny, ale především svými šlahouny, na jejichž konci nasadí novou rostlinu. Aby rostlina nyní neztrácela sílu rozmnožováním, ale investovala ji do jahod, nyní tyto šlahouny bez milosti odstřihávejte. Nemusíte se bát, že by během léta neudělaly spoustu dalších.
  • Zalévejte je, každý den. Jahody potřebují vydatnou zálivku po ránu nebo k večeru, 3x denně je jen tak lehce pokropit jim nesvědčí. Když nebude dostatek vody, nebudou velké jahody, semínek k rozmnožování mají totiž dost a dost i na těch malých.
  • Ve chvíli, kdy už plodí, už nepřihnojujte. Stáleplodící odrůdy nechte dozrát, skliďte, a než nasadí nové květy, můžete přihnojit kompostem nebo hnojivem na jahody.
  • Jahody sbírejte po ránu, když jsou ještě chladné, déle pak vydrží. Sbírat je ideální každý den vše, co je zralé, zároveň odstraňujte zaschlé, skvrnité nebo jinak napadené listy.
  • Po sklizni jahodníky nadále zalévejte a odstraňujte plevel i napadené listy. Hnojit je pak třeba až na jaře. Můžete je nechat množit šlahouny, ty ale vždy zastřihávejte po prvním srdíčku nové rostliny, kterou vytvoří. Další v pořadí už bývají slabé a zbytečně rostlinu vysilují. Nejlépe plodí 2–3leté rostliny, takže je vhodné část záhonu průběžně obměňovat a jednou za pár let jejich stanoviště změnit, tedy vše přesázet. Zajistíte jim tak novou půdu plnou živin a bez chorob tohoto typu rostliny.
10332_novy

Podložky na ochranu

Jahody snáze ochráníte před škůdci, ale i plísní a hnilobou, pokud se nebudou dotýkat zeminy pod nimi. Někdo používá na celý záhon fólii či netkanou textilii, stačí ale dostatečné zamulčování slámou nebo tyto podložky, které pod jahodníkem vytvoří ochranný límec. Jahody tak dozrávají hezky v suchu a čisté.
  • Nikdy je nemyjte pod tekoucí vodou, přišli byste o spoustu aroma a chuti. Jahody jen vložte do napuštěné vody a jemně je s vodou promíchejte. Jahody také myjte až těsně před spotřebou, jinak by se rychle zkazily.
  • Zpracování je vhodné ihned po sklizni, ani v lednici nevydrží  ani při nejlepší péči déle než 3–4 dny.
  • Chystáte-li se jahody zamrazit, rozložte je např. na tác nebo plech, aby se nedotýkaly, a pak je dejte do mrazáku. Teprve, když jsou jednotlivé plody zmrzlé, je sesypte do sáčku či krabičky. Pokud byste to udělali hned, přimrznou k sobě a vy budete muset rozmrazit vždy celou dávku. Stejně to funguje s ovocnými knedlíky, které chcete zamrazit!
  • Rozmačkané (a podle chuti oslazené) jahody jsou skvělé na výrobu domácích nanuků. Kaši se zcela rozpuštěným cukrem prostě jen nandejte do tvořítek a dejte zmrznout, dochutit je můžete tvarohem nebo třeba vanilkou.
tvořítko nanuk zmrzlina

Tvořítka na nanuky

Tvořítko z kvalitního plastu vám vydrží na spoustu let a jeho použití je velmi jednoduché. Do tvořítka nandejte zmrzlinovou směs (třeba zmíněné jahody s tvarohem, vanilkový krém nebo oslazenou rybízovou šťávu), zavřete a dejte vodorovně do mrazáku. Až je budete chtít vyndat, lépe to obvykle jde, když plochu tvořítka trochu zahřejete pod horkou vodou. O vyčištění se může postarat i myčka!
  • Klasika všech klasik je jahodová marmeláda. Jahody rozmačkejte šťouchadlem na brambory, oslaďte (já preferuji max. 1 díl cukru na 2 díly jahod) a nechte pár hodin odstát, než pustí šťávu. Po trochách pak směs zahřívám, až zželírují, žádný pektin nebo gelfix na ně není potřeba, stačí citronová šťáva.
  • Obyčejnou marmeládu kdykoliv koupím, takže doma dělám různé příchutě: miluju přidat trochu prosseca, vanilky nebo růžového pepře. Ten je můj nejoblíbenější, jakkoliv kombinace zní zvláštně. Růžový pepř (který vlastně botanicky ani není pepř) totiž jen podtrhne jejich chuť a nepůsobí vůbec rušivě.
  • Dopřejte si jahody v koláčích, mléčných koktejlech, tvarohových pohárech nebo ovocných knedlících.
  • Rozmixované, lehce oslazené jahody také můžete propasírovat (pokud vám semínka nevadí, není to nutné), přidat trochu citronové šťávy a rozetřít je v tenké vrstvě na plech. Ten vložte do trouby a při 90 °C sušte zhruba 3,5 hodiny. Vzniklá ovocná „kůže“ se sroluje a krájí na plátky, je to skvělý mls na cesty. Jahodové pyré můžete trochu nastavit jablky nebo jiným ovocem.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.