Světová banka zlepšila prognózu hospodářského růstu Ruska, díky lepšímu exportu energií

Přidat na Seznam.cz

Světová banka výrazně zlepšila výhled ruské ekonomiky na letošní rok díky vyšším než očekávaným příjmům z vývozu energií do zemí včetně Indie a Číny, uvedl deník The Moscow Times a portál Barrons.

V pololetní zprávě o světové ekonomice, která byla zveřejněna v úterý, se nyní předpokládá, že ruská ekonomika v roce 2023 poklesne jen mírně, což představuje výraznou změnu oproti předchozí předpovědi výraznějšího hospodářského poklesu.

Evropská unie, Spojené státy a další země uvalily na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu v únoru loňského roku přísné hospodářské sankce, což vedlo k výraznému omezení vývozu ruské ropy a plynu do těchto zemí.

Celkově se však objem ruského vývozu ropy „podstatně nezměnil“, přičemž Rusko tento výpadek příjmů úspěšně kompenzovalo zvýšením vývozu do jiných zemí včetně Indie a Číny, uvedla Světová banka.

Podle aktualizované prognózy se nyní očekává, že ruská ekonomika v letošním roce poklesne pouze o 0,2 procentního bodu. To je o 3,1 procentního bodu lepší výsledek, než předchozí odhad banky z ledna.

Revize Světové banky následuje po podobné změně krátkodobé prognózy růstu Ruska, kterou v dubnu provedl Mezinárodní měnový fond.

Světová banka ve své zprávě rovněž revidovala směrem nahoru svou předpověď vývoje světové ekonomiky a nyní očekává, že globální růst v letošním roce dosáhne 2,1 %.

Zvýšení prognózy je způsobeno „podstatným zlepšením projekcí pro Čínu a v menší míře i pro Rusko“, uvedla banka.

„Nicméně pro rok 2023 se jako celek předpokládá zpomalení globální aktivity s výrazným zpomalením ve vyspělých ekonomikách a výrazným oživením v Číně,“ uvedla banka.

Zdroj: themoscowtimes.com, barrons.com