Na Základní škole Františka Formana 45 vyrobili rekordní vláček

7/6 2023

ZŠ Františka Formana 45 v Ostravě - Jihu se zapojila do projektu Pracujeme se dřevem, jehož výsledkem byl nový český rekord.  Škola totiž díky šikovným rukám svých žáků získala Certifikát o vytvoření českého rekordu „Nejdelší dřevěný vláček vyrobený žáky jedné školy“.

Na Základní škole Františka Formana 45 vyrobili rekordní vláček

Dřevěný vláček v netypickém útvaru. Foto: talentova.cz

Obsahem projektu Pracujeme se dřevem byla rukodělná výroba zaměřená na práci se zadaným materiálem, s cílem naučit žáky zručnosti, jemné motorice, přesnosti, trpělivosti. Škola není v této oblasti úplným začátečníkem. Žáci se naučili drobným pracovním prvkům a šikovnosti při sestavování modelů podle plánků s výukovou stavebnicí Městečko. V rámci letošního projektu vyrobili žáci 23 tříd školy celkem 360 železničních vozů z dřevěných dílků. Jednotlivé třídní vláčky byly spojeny do jednoho 54,6 m dlouhého dřevěného vláčku, který děti nazvaly FORMÁNEK. Délka jednotlivých vozů činí 16 centimetrů, maximální výška pak 6 centimetrů. 

Rekordu, jehož vznik podpořilo statutární město Ostrava i městský obvod Ostrava-Jih autoři dosáhli dne 3. 5.  letošního roku. Školáci pracovali pod vedením ředitelky školy Ludmily Večerkové, která je zároveň autorkou projektu. Coby lektor se na něm podílel Samuel Fojtů. 

Certifikát škole udělila Agentura Dobrý den Pelhřimov, dlouhodobě známá jako sběratel kuriozních českých NEJ.