Mimořádně vzácné záběry. 3 ruské tanky vs 2 ukrajinské v boji z blízka. Věž nepřátelského tanku vymrštěna do vzduchu

Na internet se dostaly záběry z obrněné potyčky mezi 5 tanky na Ukrajině. Záběry pocházejí ze Záporožské oblasti, kde se v souboji utkaly 2 stroje patřící obráncům a 3 vedené vojáky Ruské federace.

Unikátnost záběrů je dána velkým počtem tanků na jednom místě a bojem mezi nimi. Video je záznamem jednoho z největších střetů zblízka natočených na Ukrajině. Ukrajincům se podařilo zničit nejméně jednu nepřátelskou jednotku a použili tanky T-64BV.

Na záběrech se navíc podařilo zachytit okamžik, kdy byla věž nepřátelského tanku vymrštěna do vzduchu.

Ve světle skutečnosti, že v dnešní době je stále častěji vidět videa ukazující destrukci při boji na dálku, záběry ze Záporožské oblasti ukazují, že střety obrněnců na blízko stále nejsou ničím neobvyklým.

Dvojice ukrajinských tanků bojuje se třemi protivníky

Tank T-64BV použitý ve střetu s Rusy je jednou ze základních složek ukrajinské armády. Stroj představuje modernizaci tanku T-64, která byla provedena v roce 2017, a za výrobu těchto tanků je zodpovědný charkovský Malyševský závod, jak uvádí web Army Recognition.

Oproti předchozím generacím dostal T-64BV nové (termovizní) zaměřovače, digitální navigační a komunikační systém a upravené pancéřování. Modernizace nevyžaduje výrazné zásahy do konstrukce vozidla, čímž se zkracuje doba výroby a snižují náklady.

Výše zmíněný nový termovizní zaměřovač TPN-1-TPV dokáže detekovat cíle na vzdálenost až 5 km a účinně identifikuje jednotky na vzdálenost 4 km. Systém funguje za všech podmínek, protože si snadno poradí ve dne i v noci a také při sněžení. Kanon ráže 125 mm je integrován s digitálním systémem řízení palby, který je vybaven systémem stabilizace a sledování cíle. Díky tomu je možné vést palbu, i když zůstává v pohybu, což je důležitý faktor pro větší bezpečnost při přímých střetech zblízka.

Digitální komunikační systém s radiostanicí Lybid-K 2RB zaručuje efektivní komunikační dosah až 70 km a umožňuje přenášet šifrované údaje s pozicemi nepřátelských jednotek. Jedná se o důležitou podporu, která umožňuje další Jedná se o důležitou podporu, která umožňuje vést další palbu, například pomocí vzdáleného dělostřelectva.

Zdroj: redakce, armyrecognition.com