Bratři za pár dolarů od matky založili podnik, v jehož reklamě hrál Michail Gorbačov

Spot byl natočen v listopadu 1997 v Moskvě a vysílán následující rok. Gorbačov se v něm prochází zasněženými ulicemi se svou vnučkou Anastasií Virganskou, v pozadí je vidět chrám Vasila Blaženého.

První restaurační řetězec Pizza Hut, známý italsko-americkou kuchyní prodávající hlavně pizzu, těstoviny a také například kuřecí křidélka, si před 65 lety otevřeli tehdejší studenti, bratři Dan a Frank Carneyovi ve městě Wichita v americkém státě Kansas. V současnosti ve světě funguje asi 20 000 poboček ve více než sto zemích. Majitelem je skupina Yum! Brands, do které patří řetězce jako KFC nebo Taco Bell.

Pizza Hut: Gorbačov TV spot Reklama: Mezinárodní verze. Zdroj: youtube.com

Zakladatelé v současnosti největšího řetězce specializujícího se na pizzu začínali s kapitálem 600 dolarů, které si půjčili od matky. Malá skromná cihlová budova, ve které si otevřeli první prodejnu, stojí ve Wichitu dodnes.

Do konce roku 1958 otevřeli šest provozů a od následujícího roku začali nabízet franšízu. V roce 1977 řetězec pohltila nápojová společnost PepsiCo, o dvacet let později se majitelem stala firma Tricon Global Restaurants, nyní Yum! Brands. 

Název „Pizza Hut“ se na ceduli náhodou vešel

Příběh názvu Pizza Hut není příliš sofistikovaný. Nápis na původní budově měl místo pouze pro osm písmen, takže bratři zakladatelé jednoduše vytvořili název, který se tam vešel. Hut znamená v angličtině bouda, chata či chýše.

Dodávka pizzy na vrchol hory Kilimandžáro

Zajímavostí je, že firma vytvořila rekord v donášce pizzy do nejvýše položeného místa na světě, a to rovnou na nejvyšší vrchol afrického kontinentu do výšky 5 895 metrů nad mořem.

Sovětský politik v americké reklamě

Spot, který vytvořila reklamní agentura BBDO, byl natočen v listopadu 1997 v Moskvě a vysílán následující rok. Gorbačov se v něm prochází zasněženými ulicemi se svou vnučkou Anastasií Virganskou a v pozadí je vidět chrám Vasila Blaženého.

Pizza Hut byla poprvé otevřena v Moskvě v roce 1990 a byla jednou z prvních zahraničních restaurací v Rusku, těsně následovaná McDonaldem. O několik let později, po zániku Sovětského svazu, byl politik Michail Gorbačov požádán, aby se stal „předskokanem“ v jedné z prvních televizních reklam tohoto řetězce v zemi.

Ruského politika si při vstupu do pizzérie všimne rodina, která si tam pochutnává na obědě, a začne se hádat o vlivu Gorbačova na národ. Otec tvrdí: „Kvůli němu máme ekonomický zmatek.“ Syn mezitím protestuje: „Díky němu máme příležitosti.“ Nakonec se do toho vloží matka: „Díky němu máme spoustu věcí… jako třeba Pizza Hut.“

Je známo, že Gorbačov za natočení reklamy dostal jeden milion dolarů, ale odmítl pizzu skutečně sníst. Bylo potvrzeno, že peníze byly použity na financování různých výzkumných projektů, na kterých v té době Gorbačov pracoval.

Nebyl to jediný případ, kdy tento sovětský politik „fušoval“ do komerčního projektu. Jednou ho fotografovala slavná fotografka Annie Leibovitzová na reklamu značky Louis Vuitton.

Zdroj: insider.com, thedrum.com, marketeris.sk. Náhledová fotografie: Ronald Reagan a Michail Gorbačov odpočívají na Reaganově ranči v Kalifornii . Prezident Reagan dal tento kovbojský klobouk Michailu Gorbačovovi, který si ho okamžitě nasadil obráceně. Bob Galbraith – http://usinfo.state.gov/journals/itps/0406/ijpe/laqueur.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3015350