České monstrum Zetor Gerlach dokončil své zkoušky a hledá zákazníky. Východní armády však mají smůlu

Taktické obrněné vozidlo Zetor Gerlach se odborné veřejnosti poprvé ukázalo již v roce 2018, ale teprve nyní prošlo kompletní sérií důležitých testů a je připraveno hledat své první zákazníky. Dosud bylo vyrobeno 8 slovenských speciálů, z nichž dva byly rozstříleny při balistických zkouškách. Vůz je připraven podle standardů NATO a je určen pro armády Severoatlantické aliance.

Dnes je značka Zetor spojována především s výrobou traktorů všech velikostí a použití, ale její logo nese i stroj, za který by ji mnozí určitě nepustili. Jedná se o taktické obrněné vozidlo Zetor Gerlach. Pro pořádek je třeba uvést, že nepochází ze stejných výrobních linek jako výše zmíněné traktory, ale o jeho design, vylepšení a výrobu se stará společnost Zetor Engineering, která byla založena v roce 2014.

Tato společnost je stejně jako výrobce traktorů Zetor pod ochrannými křídly slovenské skupiny HTC Investments. Gerlach je tedy slovenským výrobkem. V současné době prošel všemi potřebnými testy, obdržel novou zbraňovou stanici Protector a hledá své první zákazníky z portfolia armády NATO.

Alianční zbraň

„Máme za sebou všechny testy, zkoušky a zkoušky životnosti a máme všechny certifikáty podle norem NATO,“ říká obchodní ředitel společnosti Zetor Engineering Juraj Paľko. „Máme také certifikát na protiminovou a balistickou ochranu od nezávislého autorizovaného střediska v Německu. Gerlach je tak připraven k sériové výrobě,“ dodává Paľko.

Gerlach je samozřejmě připraven k úpravám přesně podle požadavků koncového zákazníka. Tím by měla být některá z armád Severoatlantické aliance, protože Gerlach je postaven přesně podle norem a standardů NATO (včetně kompatibilních zbraňových systémů). „Je to vůz vyrobený pro země NATO, čekáme na příležitost. Potřebujeme solidního zákazníka. V dnešní době se těžko prodávají i traktory, natož bojová technika,“ pokračuje Paľko.

Novinkou v jeho výbavě je dálkově ovládaná zbraňová stanice Protector od norského výrobce Kongsberg Defence & Aerospace. V květnu 2023 absolvoval Gerlach vybavený touto stanicí všechny ostré střelecké zkoušky na zkušební střelnici v Norsku. Stanice umožňuje vést účinnou palbu proti pěchotě a lehce obrněným cílům za jízdy, a to i při zastavení, a obsluhuje ji člen posádky.

Dalším zajímavým prvkem vozidla Gerlach je autonomní vozidlo BUG namontované na zadních dveřích vozidla. Může se autonomně pohybovat po bojišti a v případě potřeby sloužit jako logistická podpora nebo jako dálkově ovládaný transportní modul pro přepravu zraněného vojáka do vozidla.

Zdroj: redakce, Zetor Engineering