Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: crucial
Úložná zařízení Recenze Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 6. 2023 14:00 25

Seznam kapitol

1. Uvedení PCIe 5.0 disků nešlo dle plánu ... 2. PCIe 5.0 řadič Phison E26 3. POZOR na chlazení! 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů (důležité)
8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Shrnutí výkonu 11. SLC cache a výkon 12. Srovnání výkonu PCIe 4.0 vs 5.0 v detailu 13. Závěr

Po dlouhých měsících slibů se konečně dostaly na trh první disky pro PCIe 5.0 a dají se i koupit. Nabízejí extrémní výkon, také ale spotřebu a teploty. Jde o první disk NVMe, který se bez chladiče úplně vypne. Možná proto prodej výrobci tak odkládali.

Reklama

Když si projdu starší články na webu, v nichž nám výrobci slibují disky NVMe s PCIe 5.0, tak na ně čekáme v podstatě už dva roky. První modely se měly objevit po uvedení první PCIe 5.0 platformy v roce 2021, což se nestalo. Hned po uvedení PCIe 5.0 s vysokými teplotami čipsetu, bylo jasné, že malý disk pro M.2 s řadičem PCIe 5.0 nebude snadné uchladit a uživit. Slot M.2 umí dodat jen 12 W – tuto hodnotu si zapamatujte, ještě o ní bude řeč.

Na začátku letošního roku už někteří výrobci ukázali finální produkty, koupit se dají ale teprve pár týdnů. Navíc je nabídka hodně omezená. Reálně na trh dorazil první disk Crucial T700, je to ale jedno. Všechny PCIe 5.0 NVMe disky jsou postavené na stejné platformě Phison. Když jsem disk otestoval, bylo ihned jasné, proč jsme na mě tolik čekali. K tomu se ale ještě dostaneme.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsem zmínil několik řádků výše, první disky jsou založené na OEM platformě Phison. Všichni výrobci používají stejný kontrolér, maximálně využijí jiné NAND čipy ze svého portfolia. Blýská se ale na lepší časy, kontroléry PCIe 5.0 už oznámil Innogrit, SMI i Samsung. Jistě se časem přidá i Intel (Micron). Nabídka disků se časem rozroste a příští rok čekám na trhu už solidní nabídku. Letos si asi budeme muset vystačit s desítkou variant téhoř řešení OEM od Phison.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce v tuto chvíli vydává model T700 ve třech kapacitách – od 1 TB až po 4 TB. Jde o klasickou sestavu kapacit, co nabízí všichni. Menší disky nemají smysl a větší naráží na technické problémy. Pozastavme se nad českou cenou. Verze s chladičem je o cca 800 Kč dražší. Cenu vidíte v závorce. Když porovnám cenu 5600 Kč s cenou Samsung 990 PRO (jako nejvýkonnější PCIe 4.0 SSD), je rozdíl gigantický. Samsung stojí 4300 Kč. Novinka s řadičem PCIe 5.0 stojí víc než dvakrát tolik. To je hodně drzá cenovka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama