Nad očekávání nižší výsledek kvartálního vývoje amerického indexu výdajů na osobní spotřebu podpořil korekci dolarových zisků nad 1,0800 za euro. Z měn regionu je v zisku koruna a zlotý. Domácí měna se dostala pod 25,30 za euro.

Pravděpodobnost ekonomického propadu stoupá

Zdroj: Depositphotos

V květnu hospodářský růst Evropy výrazně zpomalil. To nadělalo další vrásky na čele ekonomům, kteří se již dřív obávali, že nás čeká pokles světové ekonomiky. Odvětví kybernetické bezpečnosti si vedlo velmi dobře a společnost Crowdstrike navýšila odhadované tržby i zisky za poslední fiskální rok. Navzdory letošnímu 35% nárůstu tržeb ale investoři poslali její akcie o 7 % níž. 

Ošklivý květen zvyšuje rizika na akciovém trhu

Po několika ošklivých propadech z druhé poloviny roku 2022, kdy se na firmách i domácnostech negativně podepsaly rostoucí ceny energií, zahájila Evropa letošní rok růstem. Ten spolu s nadějí na zotavení čínské ekonomiky vyhnal evropské akcie výš. Tempem růstu dokonce překonaly své americké protějšky, a zejména akcie prodejců luxusního zboží tlačily evropské indexy nahoru. Už v lednu dosáhl hospodářský růst kladných hodnot, od té doby se však navzdory napjatějším podmínkám na trhu práce zastavil. Nyní je zřejmé, že květen byl pro Evropu opravdu ošklivý měsíc, alespoň podle růstového ukazatele EuroCOIN, který sleduje HDP eurozóny v reálném čase. Jeho stav odpovídá recesi německé ekonomiky a odráží pokles průmyslové výroby a dalších kvalitativních ukazatelů obchodní aktivity.

Pravděpodobnost, že americkou i evropskou ekonomiku čeká období propadu reálného HDP, stoupá. Spolu s tím rostou i rizika na akciových trzích. Evropské akcie mají tu výhodu, že jsou jejich ceny výrazně nižší než u těch amerických.

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg
Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Investorům do Crowdstriku nestačil ani 35% růst

Kybernetická bezpečnost dnes patří na akciových trzích k nejatraktivnějším tématům. Už od ruské invaze na Ukrajinu, kdy se zvýšila úroveň poptávky po řešeních počítačového zabezpečení z vysoké na velmi vysokou, se zařadila mezi nejlepší akciové koše. Silná růstová dynamika vyhnala očekávání u mnoha akcií spojených s počítačovou bezpečností hodně vysoko a podpořily je i značné zisky, které v mnoha případech předčily očekávání. Také společnost Crowdstrike si vedla nad očekávání dobře a po nedávném zveřejnění výsledků se výhled tržeb i EPS v daném fiskálním roce zvýšil. V tomto roce očekává firma 35% růst tržeb. Takové oznámení by mělo přinést růst ceny akcií, ale namísto toho se akcie Crowdstriku během propadly.

To je pro investory lekce, že někdy ani velmi dobré zisky nedokážou dostát přehnaným očekáváním. Pro dlouhodobé investory je však důležité, aby si uvědomili, že tento pohyb cen je pouhým šumem. U akcií kybernetické bezpečnosti je třeba se soustředit na sekulární růstové téma a nějaká zaškobrtnutí na cestě k vyšším budoucím výnosům a ziskům prostě ignorovat.

Týdenní cena akcií Crowdstriku, zdroj: Saxo Bank
Týdenní cena akcií Crowdstriku, zdroj: Saxo Bank

Ztrácí se skrytý francouzský poklad v hysterii kolem Nvidie?

Na akciových trzích letos dominuje rozruch kolem umělé inteligence (AI), který po zveřejnění neuvěřitelných výhledů tržeb firmy Nvidia ještě zesílil. Mnoho amerických firem, jejichž podnikání souvisí s AI, se už na této vlně svezlo. Na naší straně Atlantiku zatím pocítilo její příznivý vliv jen pár evropských společností. Výjimkou je samozřejmě firma ASML, jejíž investoři sázejí na to, že objem objednávek poroste, protože vyšší poptávka po čipech pro AI znamená vyšší poptávku po EUV strojích, na nichž se tyto čipy vyrábějí.

Pod úrovní technologických gigantů se však skrývá malá francouzská společnost zvaná Soitec. Soitec je francouzská polovodičová firma s tržní hodnotou 4,6 miliardy eur a tržbami 863 milionů eur, které za poslední rok vzrostly o 48 %. Má 2000 zaměstnanců, z nichž 20 % pracuje ve výzkumu a vývoji. Její akcie se letos propadly o 15 %, což je pravý opak toho, co jsme zaznamenali u amerických polovodičových akcií.

Analytici se shodují, že Soitec může ve finančním roce 26 (končícím k 31. březnu 2026) očekávat nárůst tržeb na 1,9 miliardy eur. Zvýší se i provozní marže a EBITDA vzroste ze současných 276 milionů eur na 731 milionů eur. Podle analytiků je cílová cena 189 eur, což představuje potenciální 45% nárůst oproti současným 130 eur. Firma si nechala patentovat technické řešení substrátu, které umožňuje precizní vrstvení destiček dále používaných pro výrobu čipů. Její technologie Smart Cut dokáže pomocí implantace lehkých iontů a spojování destiček definovat a přenášet tenké jednokrystalové vrstvy ze substrátu. V podstatě tak funguje jako atomový skalpel.

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg
Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Newsletter