st 7.6.2023
Aktuální zprávy

Ženy: Záchrana úspěchem, vyšší umístění cílem

Byla to úspěšná sezona, protože ženy Baníku splnily svůj cíl. V roli nováčka 1. ligy žen soutěž zachránily. Do příští sezony ale "Baňky" vstoupí s vyššími ambicemi a pouhý boj o záchranu, byť by byl úspěšný, už jako úspěch hodnocen nebude. Říká to manažer ženského týmu Baníku Ostrava Richard Urban.

Když se ženy Baníku po letech snažení konečně dostaly do 1.ligy, měl manažer týmu Richard Urban od klubového vedení jasný cíl. První ligu zachránit. Těžký úkol splnil. "Povedlo se to a můžeme to směle označit za úspěch. Do sezony jsme nevstupovali v úplně snadné situaci," poznamenal Richard Urban. 

Co měl na mysli? Ženský tým Baníku poté, kdy z nižších soutěží postoupil do druhé ligy, usiloval o účast v elitní soutěži tři roky. Dvakrát byl blízko, držel postupové pozice, jenže v obou případech se druhá liga žen kvůli proticovidovým opatřením nedohrála, což Baníku cestu do 1. ligy zhatilo. 

Zklamání se projevilo i na motivaci některých hráček, některé z nich z Baníku odešly a do třetí druholigové sezony už vstupovaly "Baňky" přece jen poněkud oslabené.

"Druhou ligu jsme nakonec skončili na čtvrtém místě, a jen díky tomu, že vedoucí béčko Sparty postoupit nemohlo a další dva týmy se této možnosti zřekly, se nám příležitost přihlásit se do první ligy žen otevřela. My jsme toho využili, ale do první ligy jsme šli s větším výkonnostním handicapem, než kdyby nám byl umožněn postup sportovní cestou v některé z těch dvou předchozích sezon. Rozdíl mezi úrovní 1. ligy a úrovní čtvrtého týmu 2. ligy byl velký," líčil dál manažer ženského týmu Baníku Ostrava.

Co předpokládal, se potvrdilo a ženy Baníku na podzim v první lize strádaly. Dokázaly sice vyhrát ve třetím kole na Dukle, ale žádný další bod si v podzimních zápasech na konto nepřipsaly.

"Našim úmyslem bylo vyhodnotit si na podzim, jak moc či málo budeme v první lize se stávajícím kádrem konkurenceschopní, abychom podle toho mohli v zimě kádr posílit a ligu zachránit," řekl Richard Urban.

Baník přes zimu doplnil kádr o tři zajímavé posily a na jaře začaly body na kontě slezského ženského týmu přibývat.

"Mělo na to vliv jednak to posílení kádru, ale taky se už výrazněji projevila práce trenéra Witolda Zajace, který s týmem od začátku sezony systematicky pracoval a hráčskou úroveň našich fotbalistek a celého týmu posunul. Na jaře jsme byli skutečně výrazně úspěšnější a ligu jsme dokázali zachránit. Jsem přesvědčen, že to byla z naší strany velmi úspěšná sezona," uvedl Richard Urban.

Do nadcházející sezony chce ale manažer ženského týmu Baníku vstoupit s vyššími ambicemi. "Ve druhé sezoně už nechceme být týmem, který bude do konce sezony existenčně ohrožen. V osmičlenné tabulce se chceme posunout blíže k jejímu středu. A třeba být černým koněm v boji o postup do skupiny o titul. Postup do ní by byl skvělým úspěchem, minimálním cílem nicméně je posunout se výš od osmé, sestupové příčky a současně i od pásma bezprostředního sestupového ohrožení. Proto chceme nejen udržet stávající kádr, ale znovu ho také posílit. Věřím, že se to podaří, už ostatně s několika fotbalistkami o jejich přestupu do Baníku jednáme," dodal Richard Urban s tím, že trenérem týmu by měl i v příští sezoně zůstat Witold Zajac.

13
Samuel
Grygar
11
Eldar
Šehić
21
Jiří
Klíma
35
Jakub
Markovič
26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
12
Tomáš
Rigo
29
Ladislav
Takács
0
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
24
Jan
Juroška
17
Michal
Frydrych
15
Patrick
Kpozo
77
Gigli
Ndefe
10
Matěj
Šín
4
Robert
Mišković
30
Jiří
Letáček
19
David
Lischka
20
Abdullahi
Tanko
28
Filip
Kubala