Video: Fanoušci Fiorentiny v Praze napadli příznivce West Hamu

Fanoušky West Hamu v Praze napadli ultras Fiorentiny, fotbalisté je večer pomstili
Antonín Barák z Fiorentiny nastoupil až ve třetí minutě nastaveného času a porážce svého týmu zabránit nedokázal.
Odpoledne zažilo centrum Prahy předzápasové drama Zatímco oba tábory ladily formu ve svých fanzónách, skupina ultras Fiorentiny v kuklách napadla před barem v Rytířské ulici příznivce West Hamu.
... byli to příznivci anglického celku.
Fotbalisté West Hamu United ovládli středeční finále Konferenční ligy, když v pražském Edenu porazili  Fiorentinu 2:1
Foto: Milan Kammermayer
Sport ČTK Sport, ČTK
7. 6. 2023 16:18
Před finále Konferenční ligy musela v centru Prahy zasahovat policie. Fanoušky anglického klubu West Ham United před večerním finále soutěže napadli příznivci Fiorentiny.

Fotoreportérovi online deníku Aktuálně.cz angličtí fanoušci řekli, že dnes v odpoledních hodinách k nim přiběhla skupina maskovaných Italů, kteří po nich házeli věci. Situaci pak museli uklidnit policisté, nasazeni jsou i těžkooděnci. Zraněné ošetřují záchranáři.

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský potvrdil, že v baru v Rytířské ulici byli zraněni byli tři lidé, policie zadržela 12 podezřelých. "Zranění jsou fanoušci West Hamu, příznivci Fiorentiny napadli také jednoho policistu," uvedl.

Jiné incidenty kolem dnešního finálového zápasu hraného v Edenu podle něj policie zatím nezaznamenala, jen na Staroměstském náměstí fanoušci odpálili dvě dýmovnice.

West Ham má základnu na Letné

Na Letné ve velkém stanu před velkoplošnou obrazovkou sedělo po poledni několik stovek lidí, většina měla na sobě dresy svého týmu. Stanem se podle zpravodaje ČTK pravidelně rozléhalo skandování nebo popěvky. Pro fanoušky Fiorentiny je připravené zázemí na Výstavišti.

Příznivce obou klubů v dresech, některé i se šálami či barevnými parukami bylo možné už od úterý potkat také v centru Prahy, například v restauracích na Václavském či Staroměstském náměstí.

Několik set fanoušků West Hamu bylo podle zpravodaje ČTK na Staroměstském náměstí i dnes, skandují, kopou si velkým nafukovacím míčem a na zahrádkách, kde posedávali, měli vyvěšené vlajky svého klubu. Na krátkou dobu jejich standarta zavlála i z veřejně přístupné věže Staroměstské radnice.

Asi stovku fanoušků italského klubu zpravodaj ČTK potkal v dolní části Václavského náměstí.

Fanouškovská zóna byla na Letenské pláni naproti stadionu Sparty. Návštěvníci stan vyzdobili vlajkami klubu i s odkazy na české hráče spojené s West Hamem. Byla tu například vyvěšena podobizna obránce Vladimíra Coufala na pozadí české vlajky.

Ve stanu visela také česká vlajka se symbolem kladiva a nápisem Ludo. Jde o odkaz na bývalého českého brankáře "Kladivářů" Luďka Mikloška, který po ukončení hráčské kariéry působil v klubu jako trenér brankářů.

Fiorentina obsadila Výstaviště

Fanoušci Fiorentiny se sešli na pražském Výstavišti. Ve fanouškovské zóně italského celku bylo jedno pódium s projekčním plátnem, kde občasně běžely záběry zápasů Fiorentiny. Většina fanoušků měla na sobě fialové dresy italského týmu, někteří i šálu a vlajky.

Moderátoři ve fanouškovské zóně Fiorentiny vyzývali ke skandování a potlesku. Střídavě hrála anglická a italská hudba, ke které si návštěvníci přizpěvovali a tančili. U stolů pod slunečníky konzumovali jídlo a pití z místních stánků. Také děkovali pořadatelům a české policii za organizaci akce. V zóně byla velkoplošná tabule, která v italštině ukazovala časový harmonogram vlaků, které pak zadarmo převážely fanoušky Fiorentiny ke stadionu v Edenu.

U fanzóny i v různých zastávkách městské dopravy stáli dobrovolníci, kteří návštěvníkům pomáhali, aby se v areálu dobře orientovali. Na pořádek a bezpečnost dohlíželi policisté.

Policisté ve střehu

Finále Konferenční ligy provázela bezpečnostní opatření i omezení dopravy v okolí stadionu. Na pořádek a bezpečnost dohlíželo několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké policie, připravení byli i členové antikonfliktního týmu a jejich kolegové na koních, psovodi a letecká služba.

Policisté monitorovali pohyb a chování fotbalových fanoušků v metropoli už několik dní před utkáním. 

 

Právě se děje

Další zprávy