V ulicích Prahy se střetli příznivci fotbalové Fiorentiny a West Hamu. Na stadionu zranil letící kelímek hráče

V baru v Rytířské ulici v centru Prahy ve středu odpoledne fanoušci Fiorentiny napadli příznivce West Hamu. Zranění utrpěli tři lidé, policie zadržela šestnáct podezřelých. Informoval o tom mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Italský a anglický fotbalový klub večer změřily síly ve finále Evropské konferenční ligy na stadionu v Edenu. I tam došlo k incidentu, fotbalistu Fiorentiny Cristiana Biraghiho zasáhl fanoušek West Hamu kelímkem a způsobil mu krvavé zranění na hlavě.

Kapitán fotbalistů Fiorentiny Cristiano Biraghi utrpěl zranění poté, co ho příznivci West Hamu zasáhli kelímkem. Kvůli této události se v prvním poločase několik minut nehrálo, třicetiletý obránce po ošetření a obvázání hlavy pokračoval ve hře.

Incident se odehrál ve 33. minutě. Několik příznivců „Kladivářů“ nejprve hodilo kelímky na Nicoláse Gonzáleze, jimiž ho zasypali už ve čtvrté minutě. Biraghi se poté chystal rozehrát rohový kop, ani jemu se však kelímky nevyhnuly. Z vítězství 2:1 se nakonec radovali hráči West Hamu.

Fanoušci se střetli už odpoledne

Z odpoledních potyček vyšli zranění fanoušci West Hamu, příznivci Fiorentiny napadli také jednoho policistu, shrnul Rybanský. „Na osobní svobodě jsme omezili 16 osob a v tuto chvíli celou událost prověřujeme,“ napsal mluvčí dříve na Twitteru. Fanoušek, který napadl policistu, je podezřelý ze spáchání násilí proti úřední osobě, doplnil.

Při potyčce fanoušci házeli židle, některé z nich a také stolek se dostaly až do vozovky, jak je vidět na videu zveřejněném na Facebooku. Italské fanoušky zadržela policie v obchodě s obuví.

Kvůli potyčce fanoušků zasahovala v Rytířské ulici i zdravotnická záchranná služba, jednu osobu s lehčím poraněním hlavy převezla do nemocnice.

Jiné incidenty před středečním finálovým zápasem podle Rybanského policie nezaznamenala, jen na Staroměstském náměstí fanoušci odpálili dvě dýmovnice. Komplikace podle mluvčího nastaly například kolem 17:30 v okolí stanice metra Muzeum, kde se nahromadili italští fanoušci, kteří se chystali do metra nastoupit.

Policie v pohotovosti

Finálový zápas začal Vršovicích ve 21:00. Provázela ho bezpečnostní opatření i omezení dopravy v okolí stadionu. Na pořádek a bezpečnost dohlíželo několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké policie, připravení byli i členové antikonfliktního týmu a jejich kolegové na koních, psovodi a letecká služba.

Pro příznivce obou klubů byly připravené fanouškovské zóny tak, aby se pokud možno nepotkali. West Hamu mohli fandit na Letenské pláni naproti stadionu Sparty, Fiorentině na Výstavišti.