Perných 5 víkendů bikerů: svěťáky a mistrovství Evropy

Lenzerheide, Leogang, Krakow, Val di Sole, Anadia. To je závodní menu českých reprezentantů...

Autor: Filip Švestka
Foto: Jan Brychta
Perných 5 víkendů bikerů: svěťáky a mistrovství Evropy

 

 

Jedno z nejvytíženějších závodních období mají před sebou nejlepší bikeři. V termínu od 8. června do 9. července někteří absolvují až devět závodů v nejvyšší kategorii UCI MTB Světové série nebo mistrovství Evropy.

Počínaje druhým červnovým týdnem vstoupí čeští reprezentanti do závodu UCI MTB World Series ve švýcarském Lenzerheide. Ti nejlepší zde absolvují závod XCC a XCO. Následuje přesun a pokračování série v rakouského Leogangu, poté dva dny volna a přelet do polského Krakowa na mistrovství Evropy elitních kategorií, které se uskuteční v rámci multisportovních Evropských her. Ihned po závodech návrat zpět domů, jeden den volna a přesun do italského Val di Sole na další světovou sérii a přímo z Val di Sole zamíří reprezentace kategorie U23, ke které se následně přidá i juniorský výběr, do portugalské Anadie na mistrovství Evropy kategorií U23 a junior.


Reprezentační kouč Viktor Zapletal s nadějným juniorem Ondřejem Novotným...

"Je to jeden z nejnáročnějších měsíců, které si jako reprezentační trenér za svou 11letou kariéru vybavuji," komentuje program reprezentační trenér Viktor Zapletal. "Vše je umocněné novým formátem Světového poháru pod novým promotérem, kde je nově zařazený short track pro kategorii U23, ale také další disciplíny (Enduro, XCM, DHI), což celkově prodlužuje závodní program, ale i náš pobyt v místě pořádání závodu až o 3 - 4 dny. To je nejenom náročné z pohledu závodníků, realizačního týmu, logistiky, ale především financí. Se složitou situací se možná vypořádá pár elitních továrních týmů, kde se o 2 až 4 elitní jezdce stará přes 10 lidí, ale pro národní federace nebo mladé jezdce kategorie U23 je to samozřejmě velmi složité. Navíc je v podstatě nemyslitelné některý ze závodů vynechat s ohledem na běžící olympijskou kvalifikaci, ve které naši bikeři usilují o zisk účastnické kvóty pro start českého reprezentanta na Olympijských hrách v Paříži 2024,“ doplňuje národní kouč.

ČP Město Touškov 2023 - Ondřej CinkOndřej Cink...

Tím vůbec nejvytíženějším z pohledu našich reprezentantů bude mladičký Jan Zatloukal (Nutrend Specialized Racing). Honza patří mezi 15 nejlepších jezdců světa kategorie U23 a zároveň zastává pozici české „dvojky“ za olympionikem Ondřejem Cinkem (Primaflor Mondraker Genuins Racing Team) a tím pádem na něm leží břemeno nutnosti vyjíždět co nejvíce bodů do olympijského rankingu. Jde mu to zatím velmi dobře. Navzdory krátké rekonvalescenci po nepříjemném onemocnění, kvůli kterému, mimo tréninkový výpadek, vynechal i závod Českého poháru v Touškově, zvládnul Jan Zatloukal výborným způsobem úvodní závod XCC i XCO světové série v Novém Městě na Moravě a bodový příděl dokázal dokonce kompenzovat i neúčast nemocného Ondřeje Cinka.

Je předpoklad, že pokud oba nejlepší Češi nastoupí a úspěšně zvládnou své závody, čistě ve formátu svých výkonnostních standardů, neměl by mít český tým po ukončení červnové závodní šňůry zásadní nominační problém, pokud jde o Paříž 2024. V případě zaváhání se ale Češi dostanou pod tlak, vzhledem k síle ostatních států světa. Biková špička se v uplynulých 3 letech rozrostla do nebývalých rozměrů. 


Jan Zatloukal se postupně zařadil mezi nejlepší třiadvacítkáře světa a jako národní šampion nejenom ve své kategorii U23, ale i v XCC plně využívá svůj talent i v této disciplíně díky novému konceptu MTB World Series...      

V případě našich reprezentantek leží tíha generování olympijských bodů v tuto chvíli pouze na stabilně závodící Jitce Čábelické (GAPP System Kolofix), ostatní české závodnice kategorie Elite se dlouhodobě potýkají s řadou problémů. Další z českých závodnic, která má výkonnostní potenciál bodovat ve světových závodech, třiadvacítkářka Adéla Holubová (Rouvy Specialized), se bohužel během tréninku v Novém Městě na Moravě velmi nešťastně zranila a prognóza jejího uzdravení je téměř 6 týdnů. Není příliš pravděpodobné, že by se Adéle podařilo nastoupit už do blížící se šňůry důležitých závodů.


Jitka Čábelická patří v Česku mezi špičku dlouhá léta...  

A tak určitá naděje svítá českému týmu díky poměrně výrazné skupině dalších talentovaných dívek kategorie U23. Jde především o juniorskou bronzovou medailistku Mistrovství světa v Leogangu Anetu Novotnou (Aspire Opportunity Brno), bronzovou z loňského závodu ME XCE Zuzanu Šafářovou (Rouvy Specialized), juniorskou mistryni Evropy XCC Simonu Spěšnou (jb Brunex Superior Factory Racing) nebo stále se lepšící Patricii Srnskou (Dukla Praha), která v kategorii U23 překvapivě rychle stoupá vzhůru rankingem UCI. Pro tyto dívky nastává asi nejsložitější období v jejich kariéře. Vstup mezi „velké holky“ není vůbec jednoduchý, ekonomikou počínaje a nárůstem tréninkových dávek skloubených se studiem a osobním životem konče. Obstát se podaří pouze několika jedincům na světě. Nicméně je možné, že na konci léta se některé výše uvedených závodnic podaří vygenerovat tolik bodů UCI, že se zapojí do budování olympijské kvóty. Český tým žen by tak výrazně posílil.   

Patricie Srnská, rodačka z NMNM ukazuje zdravé sebevědomí...

Patricie Srnská, je prvním rokem v kategorii U23 a jarní sezona jí navzdory omezení kvůli maturitním zkouškám vyšla nejlépe z českých reprezentantek a doslova letí vzhůru rankingem UCI. Tak ať to pokračuje, „Kámo“.

Radost dělají reprezentačnímu trenérovi juniorští reprezentanti. Hned tři, Ondřej Novotný (Dukla Praha), David Friedel (DK Bikeshop Racing Team) a Eliška Hanáková (Hanak sisters Cycling Academy) se dokázali v uplynulých, jarních týdnech prosadit na pódium v závodech Juniorské světové série, což je velkým příslibem pro český tým na mistrovství Evropy v Anadii.

"Přiznávám, že takový výkonnostní vzestup jsme v kategorii juniorů vůbec nečekali. Věděli jsme velmi dobře o potenciálu Ondřeje a Elišky už od jejich žákovských let, ale výborně závodící David Friedel a v podstatě všichni, kteří už mají nominační jistotu pro ME v Anadii, jsou pro nás příjemným překvapením, ale i nadějí pro budoucnost. Můj dík a uznání patří klubům, trenérům a samozřejmě i rodičům mladých závodníků, kteří navzdory složité situaci v českém sportu i dopadům především finanční krize, dokáží vychovávat jezdce světové úrovně,“ uzavírá Viktor Zapletal.  

 

Junior - prvoročák - David Friedel slaví životní triumf v závodě Juniorské světové série v NMNM ...

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  2. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  3. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  4. Světový pohárSP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
    SP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
  5. Ostatní závodyCink jde do nové sezony SP optimisticky naladěn
    Cink jde do nové sezony SP optimisticky naladěn
  6. ZávodyFotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
    Fotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744