Zámecké parky, farní zahrady, arboreta i přírodní zahrady se o víkendu otevírají veřejnosti
Zahrada U Malíře, foto: Věra Dvořáková
Zahrada U Malíře, foto: Věra Dvořáková

Zámecké parky, farní zahrady, arboreta i přírodní zahrady se o víkendu otevírají veřejnosti

7 června, 2023 0 Od Pavel Žižka

Akce s názvem Víkend otevřených zahrad se poprvé konala přesně před čtvrt stoletím ve Velké Británii a velice rychle se rozšířila do různých koutů Evropy. První tři české zahrady se k ní připojily v roce 2010. V roce 2022 se do akce zapojilo 248 zahrad ze všech koutů republiky a za dva dny je navštívilo 35 000 zájemců. Letos se do Víkendu otevřených zahrad, který se uskuteční 10. a 11. června, celorepublikově přihlásilo více než 250 zahrad, z toho 26 v Plzeňském kraji.

Do této akce se pravidelně zapojují veřejně přístupné zahrady, jako například Arboretum Sofronka v plzeňském Bolevci, historický park muzea v Blovicích nebo historická zahrada zámku Manětín. Tyto přístupné zahrady pro tento víkend připravily speciální doprovodné programy, stejně jako veřejnosti běžně nepřístupné zahrady a parky, které se otevřou pouze v tomto termínu.

Víkendu otevřených zahrad se už pravidelně účastní také certifikované přírodní zahrady. „V Plzeňském kraji je certifikovaných už 36 přírodních zahrad, z nichž pět je tzv. ukázkových. To, že je zahrada přírodní znamená, že se na ní hospodaří udržitelně, bez chemie, umělých hnojiv a bez rašeliny. Zároveň se zde vytváří prostředí pro volně žijící živočichy, dbá se na zadržování vody a např. při pěstování zeleniny se uplatňují principy permakultury. Ukázkové zahrady musí být krásné, inspirativní, jsou přístupné veřejnosti např. po předchozí domluvě a majitelé musí podat návštěvníkům komplexní výklad o principech přírodního zahradničení a o zahradě vůbec,“ vysvětluje poradkyně pro přírodní zahrady Věra Dvořáková.

Ta je majitelkou vůbec první ukázkové přírodní zahrady v Plzeňském kraji, Zahrady u malíře. Akce Víkend otevřených zahrad se účastní pravidelně od roku 2017. „Každý rok se snažíme připravit trochu jiný doprovodný program. Základem jsou však komentované prohlídky, které letos budou v naší zahradě postavené na příbězích, které jsme za bezmála 20 let na naší zahradě v Myslovicích u Klatov zažili,“ zmiňuje Věra Dvořáková.

Přírodních a ukázkových přírodních zahrad se do akce Víkend otevřených zahrad v Plzeňském kraji zapojí celkem sedm. „Doporučuji udělat si čas na všechny, tedy Zahradu s duší, Prvorepublikovou zahradu, zahradu Zelený dům, zahradu Na Roubence, Zahradu u Kaiserů, zahradu u Vodojemu a také tu naší Zahradu u malíře. Každá je jedinečná, každá nabízí zajímavý program, každá stojí za návštěvu,“ zakončuje Věra Dvořáková.

Seznam všech přihlášených zahrad do akce Víkend otevřených zahrad, včetně jejich umístění a programů naleznete na www.vikendotevrenychzahrad.cz.

zdroj: Barevná zahrada, z.s.