reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD potvrzuje Ryzeny 8000 pro AM5 s grafikou Navi 3.5

8.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD potvrzuje Ryzeny 8000 pro AM5 s grafikou Navi 3.5
AMD v rámci svého webináře "Meet the Experts" poodhalilo nové Ryzeny 8000, které budou postaveny na architektuře Zen 5. Ty dostanou např. vylepšenou integrovanou grafiku a zachovají si Socket AM5.
Společnost AMD neusíná na vavřínech a pilně připravuje svou novou architekturu Zen 5. Ta by se měla objevit v nových procesorech Ryzen 8000. Zatímco v poslední době u desktopů AMD přeskakovalo některé číselné kombinace (po Ryzenech 3000 přišly do desktopů až Ryzeny 5000 a po nich Ryzeny 7000), tentokrát máme potvrzeno, že přijdou desktopové Ryzeny 8000. Stane se tak v příštím roce (2024) a mají mít novou architekturu Zen 5. Mimo to se také dočkají výkonnějších integrovaných grafických čipů označených Navi 3.5 (tedy patrně RDNA 3.5).
 
AMD Zen 5
 
AMD dále řeklo, že Socket AM5, který se objevil v roce 2022, tu s námi bude až do roku 2026, tedy ještě další tři roky. Společnost dále slibuje nová CPU i GPU jádra nebo jejich upgrady každým rokem. V případě desktopových procesorů máme počítat s rozsahem TDP od 65 W do 170 W a AMD také slibuje, že se v každém segmentu dočkáme nejlepšího poměru výkonu a spotřeby.
 
Desktopové procesory s architekturou Zen 5 by měly nést kódové označení Granite Ridge. Architektura Zen 5 přijde jako standardní Zen 5, pak jako Zen 5 V-Cache a Zen 5C. Hovoří se o tom, že by měly dostat optimalizace pro AI a strojové učení, tedy patrně XDNA AI čip, který nalezneme už v nynějších mobilních Ryzenů 7040 Phoenix. Očekávat může nepřekvapivě lepší výkon a efektivitu i změny mikroarchitektury.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama