Generální ředitel OpenAI navrhuje, aby na umělou inteligenci dohlížela globální agentura podobná jadernému dozoru OSN

OpenAI
Autor: Stefan Keller / Zdroj: Pixabay

Umělá inteligence představuje pro lidstvo „existenční riziko“, varoval během návštěvy Spojených arabských emirátů jeden z hlavních inovátorů a navrhl, aby na tuto převratnou technologii dohlížela mezinárodní agentura, jako je Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Generální ředitel OpenAI Sam Altman je na celosvětovém turné, kde diskutuje o umělé inteligenci.

„Čelíme vážnému riziku. Čelíme existenčnímu riziku,“ řekl v úterý 38letý Altman. „Výzvou, kterou svět řeší, je, jak tato rizika zvládneme a zajistíme, abychom si stále mohli užívat těchto obrovských výhod. Nikdo nechce zničit svět.“

Populární chatbot ChatGPT společnosti OpenAI upoutal pozornost celého světa, protože nabízí odpovědi podobné esejím na výzvy uživatelů. Společnost Microsoft investovala do OpenAI přibližně 1 miliardu USD.

Úspěch ChatGPT, který nabízí pohled na to, jak by umělá inteligence mohla změnit způsob, jakým lidé pracují a učí se, vyvolal také obavy.

Stovky vedoucích představitelů průmyslu, včetně Altmana, podepsaly v květnu dopis, který varuje, že „zmírnění rizika vyhynutí v důsledku umělé inteligence by mělo být globální prioritou vedle jiných rizik celospolečenského rozsahu, jako jsou pandemie a jaderná válka“.

Altman se zmínil o MAAE, úřadu OSN pro dohled nad jadernou energií, jako o příkladu toho, jak se svět spojil, aby dohlížel na jadernou energii.

Tato agentura vznikla v letech po svržení atomových bomb na Japonsko na konci druhé světové války.

„Ujistěme se, že se spojíme jako zeměkoule – a já doufám, že toto místo v tom může hrát skutečnou roli,“ řekl Altman. „Mluvíme o MAAE jako o vzoru, kde si svět řekl: ‚Dobře, velmi nebezpečná technologie, pojďme všichni nasadit nějaké ochranné zábrany‘. A já si myslím, že můžeme udělat obojí.

Umělou inteligencí se zabývají i zákonodárci po celém světě. Evropská unie, která má 27 zemí, usiluje o přijetí zákona o umělé inteligenci, který by se mohl stát de facto globálním standardem pro umělou inteligenci.

Altman v květnu v americkém Kongresu řekl, že vládní zásahy budou mít zásadní význam pro regulaci rizik, která s umělou inteligencí přicházejí.

Spojené arabské emiráty, autokratická federace sedmi dědičně ovládaných šejkovských domů, však nabízejí odvrácenou stranu rizik spojených s umělou inteligencí.

OpenAI může být velkou hrozbou

Řeč je i nadále přísně kontrolována. Skupiny na ochranu práv varují, že SAE a další státy v Perském zálivu pravidelně používají špionážní software ke sledování aktivistů, novinářů a dalších osob. Tato omezení ovlivňují tok přesných informací – stejných detailů, na které se spoléhají programy umělé inteligence, jako je ChatGPT, které jako systémy strojového učení poskytují uživatelům své odpovědi.

Mezi řečníky, kteří Altmana na akci v rámci Abu Dhabi Global Market otevřeli, byl Andrew Jackson, generální ředitel Inception Institute of AI, který je označován za společnost G42.

Společnost G42 je spojena s mocným poradcem pro národní bezpečnost a zástupcem vládce Abú Zabí šejkem Tahnounem bin Zayedem Al Nahyanem. Generálním ředitelem společnosti G42 je Peng Xiao, který dlouhá léta vedl společnost Pegasus, dceřinou společnost DarkMatter, emirátské bezpečnostní firmy, která je pod drobnohledem kvůli zaměstnávání bývalých pracovníků CIA a NSA a dalších osob z Izraele.

G42 také vlastní aplikaci pro videohovory a hlasové volání, která údajně byla špionážním nástrojem emirátské vlády.

Jackson se ve svém vystoupení označil za zástupce „ekosystému umělé inteligence Abú Zabí a SAE“.

„Jsme politická velmoc a budeme mít ústřední postavení v regulaci AI v celosvětovém měřítku,“ uvedl.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: abcnews.go.com

Průměrné hodnocení 3 / 5. Počet hodnocení: 1

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *