Barevná krajina
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Barevná krajina

8. 6. 2023

Jaro nastartovalo a rozjelo se na plný plyn. Zoraná hnědá pole závratnou rychlostí začala měnit barvy. Samozřejmě že nejvíc do jarní zeleně, tak zdravé a příjemné pro oči.

Následuje ostrá žluť nekonečných lánů řepky, bodající do očí. Možná jste si také všimli, že tento ráz krajiny v posledních letech zpestřuje červená a fialová barva. 

Světle fialová patří kvetoucí svazence vratičolisté. Tato bylina, pocházející se severní Ameriky, se vysévá jako zelené hnojení a také je medonosná. Sama jsem se přesvědčila, že lán svazenky jen bzučí pilnými včelami. 

Karmínově červený je jetel, zvaný inkarnát. Zemědělci ho sejí ze stejných důvodů jako svazenku. Tmavě červené pole přitáhne oči i včely zdaleka.

A máme tu hit posledních let - fialový mák. V mém dětství jsme mák pěstovali na zahradě za domem. Udělat řádky a pěkně do nich nasypat máček. Vyšlo snad každé semínko a bylo třeba mák protrhat. Nejsilnější rostlinky pak rychle rostly, objevilo se poupě a mák rozkvetl. Bíle. Okvětní lístky opadaly a objevila se makovička. Ta se do léta zvětšila a naplnila mákem. Chodila jsem s maminkou zkoušet, jak v ní máček chrastí. Když přišel ten správný den, makovičky jsme olámaly a daly na suché místo pod střechu. Do leckteré už se před námi podívala nějaká ta sýkorka. V prázdninových dnech jsme pak sedávaly s nožíkem v ruce, na jedné straně bednička s makovičkami, na druhé bednička na odpad a na klíně kameninová mísa s modrými puntíky. Makovičce odříznout šošolku, máček vysypat do mísy a prázdnou odhodit. Prázdné makovice se pak spálily pod kotlem v prádelně na dvoře. Starý mlýnek na mák z domova mám pořád. 

Makové buchty, makové koláče, škubánky s mákem, nudle s mákem ... to všechno mám ráda i dnes, ale mák si chodím kupovat podle potřeby do obchodu. Je vždy takový šedomodrý a neuvažovala jsem nikdy o tom, jakou barvu měly květy na poli. 

Až jednou asi před třemi roky jsem poprvé doslova vyjekla a vykulila oči úžasem, když jsem zahlédla růžovo fialové pole. Hned jsem se musela i podívat, co to tam tak zajímavého roste. Byl to mák a nebyla jsem sama, kdo u pole zastavil a chodil se kochat nádherou záplavy makových květů. Nejsem zemědělec a netuším, proč se bíle kvetoucí mák nahrazuje tímto, ale nějaký důvod to zřejmě má. Nedalo mi to a trošku jsem si mák "proklepla. A dočetla jsem se, že jsme makovou velmocí a mák se u nás pěstuje v mnoha odrůdách i barvách květů.   

Letos máme jedno z makových polí doslova za humny a umíte si představit, jak jsem ho mlsně s foťákem obcházela. Říp mám vyfotografovaný se všemi možnými květy a teď už mi nechybí ani maková varianta. Jeden den jsem vynechala a hle, místo fialových máků už jsem našla nekonečno makoviček ... koláče budiž požehnány. 

Ponořila jsem se do svého foto archívu a vyhledala všechny shora zmíněné plodiny. Kromě řepky. Tu všichni dobře znáte.

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%