Problémy se čtením u dětí s ADHD

ADHD je forma neurodivergence, která může někdy ztížit čtení. Pro děti i dospělé s ADHD může být obtížné udržet pozornost při čtení. Může být také náročné porozumět a uchovat si přečtené informace.

Čtení vám může připadat jako věčnost, zvláště pokud zjistíte, že musíte číst znovu a znovu, abyste informace zpracovali správně. Problémy se čtením mohou být frustrující a mohou vést k obavám, že děti neuspějí ve škole nebo že dospělí budou mít problémy na pracovišti. Naštěstí existuje mnoho osvědčených strategií, které vám pomohou překonat problémy se čtením.

Problémy se čtením u dětí s ADHD

ADHD může přispět k problémům s porozuměním čtení u dětí. Vzhledem k tomu, že čtení hraje klíčovou roli v životě dítěte, zejména ve škole, mohou tyto problémy ovlivnit také známky a sebevědomí dítěte.

Nepozornost

Děti, které mají potíže se soustředěním, se často snaží udržet pozornost při čtení. Mohou se rozptylovat, přeskakovat text, vynechávat důležité detaily a mít problém udržet se u úkolu. Tyto problémy mohou být výraznější, když se děti nudí nebo jsou unavené.

Problémy s pracovní pamětí

ADHD může vést k rozdílům ve výkonu, což zahrnuje kognitivní dovednosti potřebné ke zvládání různého chování. Patří sem pracovní paměť, což je dočasné úložiště, které uchovává informace, které lidé potřebují, když se zabývají nějakým úkolem. Aby pochopilo a mentálně manipulovalo s informacemi, které dítě přečetlo, musí být schopno přečtené informace ukládat, získávat a aplikovat.

Hyperaktivita a impulzivita

Děti s ADHD mohou mít potíže sedět v klidu. Mohou se vrtět a zdát se, že jsou neustále v pohybu, což může ztížit soustředění se na to, co čtou.

Strategie, které zlepšují porozumění čtení

Bylo zjištěno, že léčebné přístupy, které se zaměřují na pomoc dětem zvládat jejich rysy ADHD, pomáhají i při čtení. Tradiční léčba obvykle spoléhá na stimulační nebo nestimulační léky. Mezi další strategie, které mohou pomoci zlepšit čtenářské dovednosti, patří společné čtení, minimalizace vnějších ruchů, dávat dětem knihy o tématech, která je baví, výukové techniky jako podtrhávání a zvýrazňování, pokládání otázek při čtení nebo si psát poznámky.

Problémy se čtením pro dospělé s ADHD

Dospělí s ADHD také čelí některým problémům se čtením. Často se nechají vykolejit vnitřními myšlenkami nebo vnějšími vzruchy, zvláště když čtete něco nezajímavého nebo vyloženě nudného. Často můžete zjistit, že ztrácíte místo nebo přeskakujete slova v delších pasážích, protože vás všechna slova na stránce vizuálně rozptylují.

Jak si zapamatovat, co čtete

Abyste zůstali soustředění a pozorní a zapamatovali si, co jste četli, vyzkoušejte jednu nebo více z těchto strategií. Experimentujte, abyste viděli, co vám pomůže.

Čtěte nahlas místo potichu. Může to trvat déle, ale pomůže vám to soustředit se na každé slovo.

Udělejte si krátké přestávky na pohyb.

Použijte audioknihy nebo nechte někoho, aby vám četl. Tento přístup je zvláště užitečný pro lidi, kteří se učí poslechem nebo se snadno přetíží, když stojí před stránkou plnou textu.

Mluvte o tom, co jste právě četli. Promluvte si o tom s přítelem nebo si povídejte nahlas sami se sebou.

Pomocí zvýrazňovačů podtrhněte hlavní body. Nejen, že vás to udrží v soustředění, ale také vám to pomůže zapamatovat si hlavní body.

Při čtení si dělejte poznámky, pak se vraťte a shrňte hlavní body.

Při čtení každého řádku použijte záložku nebo pravítko a posuňte dolů, abyste neztratili své místo.

Rozdělte materiál na menší, lépe zvládnutelné kousky. Pak si dejte pauzu a po každém úseku se odměňte.

Přizpůsobte své prostředí. Zjistěte, co pro vás funguje nejlépe: tichá oblast pro čtení nebo oblast s určitým hlukem na pozadí.

Odstraňte rozptýlení. Je váš telefon ztlumený? Jsou dveře zavřené? Máte hlad? Je vám moc zima nebo horko? Přemýšlejte a eliminujte jakékoli rušivé vlivy, které by vám mohly narušovat čtení.

Čtěte ve správný čas. Pokud se například cítíte unavení, bude mnohem těžší soustředit se a vstřebat to, co čtete.

Mějte poblíž papírový blok. Pokud vás rozptýlí vnitřní myšlenky, zapište si myšlenku, abyste si ji zapamatovali a vraťte se k ní později. Jakmile si myšlenku zapíšete, odložte ji na později.

Udělejte obsah osobní. Přemýšlejte o tom, jak to souvisí s vašimi vlastními sympatiemi a nelibostmi a osobními zkušenostmi.

Přečtěte si to dvakrát. Když si něco přečtete podruhé, umožní vám to nejen lépe porozumět tomu, co jste četli, ale také vám pomůže získat informace, které jste poprvé vynechali.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3561476/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat