Policie zadržela 23 lidí v souvislosti s finále Evropské konferenční ligy v Praze

Události: Policie v souvislosti s fotbalovým finále zadržela přes 20 lidí (zdroj: ČT24)

Policie v souvislosti se středečním finále Evropské konferenční ligy zadržela 23 lidí. České televizi to potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Tři jsou stále v policejních celách. Jeden z nich je podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě a další dva z výtržnictví. Ostatní zadržení fanoušci museli kvůli přestupku zaplatit pokutu a byli propuštěni.

Po finále Evropské konferenční ligy na stadionu v Edenu v pražských Vršovicích začali britští fanoušci proudit do okolí Staroměstského náměstí. V centru Prahy přitom už byly tisíce Britů, kteří neměli na zápas lístky a sledovali tedy televizní přenos v restauracích.

Střety se rozhořely na Staroměstském náměstí poté, co se policisté pokusili slavícím fanouškům zabavit světlici. Mluvčí pražské policie Jan Rybanský potvrdil, že kolem jedné hodiny ranní zasahovala policie proti anglickému fanouškovi, který na Staroměstském náměstí neoprávněně používal pyrotechniku. 

Policisté muže zajistili kvůli možnému přestupku. Údajné napadení policistů fanoušky mluvčí nepotvrdil. „Ověřoval jsem to a nemám informace o tom, že by tomu tak bylo,“ řekl Rybanský.

Pyrotechniku podle policie zapalovali fanoušci také na dalších místech Prahy, mimo jiné na vlakovém nádraží v Edenu. Policie také zajistila na Václavském náměstí zavazadlo s pyrotechnikou. 

Většinu zadržených fanoušků – sedmnáct – policisté zajistili kvůli konfliktu, který se odehrál ve středu odpoledne v baru v Rytířské ulici v centru Prahy. Fanoušci Fiorentiny tam napadli příznivce West Hamu United. V souvislosti s tímto konfliktem je podle Rybanského jeden člověk podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě a další dva z výtržnictví.

Dvě desítky fanoušků policie zadržela pro spáchání přestupku, z toho u devatenácti lidí šlo o přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Těmto fanouškům policisté uložili pokutu 2000 korun a poté je propustili.

Jako přestupek proti občanskému soužití prověřují policisté případ, kdy kapitán fotbalistů Fiorentiny Cristiano Biraghi utrpěl na stadionu krvavé zranění na hlavě poté, co ho příznivci West Hamu zasáhli kelímkem. Policie událost zdokumentovala a nyní se pokouší zjistit, kdo kelímek hodil, doplnil mluvčí.

Chování fanoušků kritizoval Rakušan

Chování některých fanoušků kritizoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Na počty zadržených výtržníků ‚vyhráli‘ včera (ve středu) Italové. Chování fanoušků, jakého jsme byli na některých místech Prahy svědky, ale vždycky bude prohrou sportu. Nesdílím názor některých ultras, že ‚chlast a rvačky k fotbalu patří‘,“ uvedl ministr na Twitteru.

Pořadatelům zápasu i české policii ve čtvrtek poděkoval britský velvyslanec v Česku Matt Field za vynikající organizaci. „Mrzí mě, že se neukázněná menšina fanoušků k Praze nechovala s úctou, kterou si město zaslouží,“ napsal diplomat na sociální síti.