Cílem je vyhrát volby, říká Rajchlův místopředseda PRO

Rajchlova partaj může přinést převrat české politiky. Na rozdíl od Peterkové a spol.

To, co předvedla ve středu i dříve u soudů Jana Peterková a její příznivci, je sice nebezpečné, ale na fungování politických stran to mít příliš vlivu nebude, jak se shodují politologové.

Kdo má naopak v politice šanci uspět, je hnutí Jindřicha Rajchla PRO. Právě proto, že se od způsobů Peterkové a spol. distancoval. I on přitom vytahuje témata, která rezonují. Byrokraty z Bruselu, zbídačení Čechů, suverenitu země i měny.

Rajchlova demonstrace z loňského září Foto: Shutterstock.com

“Jindřich Rajchl si moc dobře uvědomuje, že pokud chce být v politice úspěšný, tak ta extrémní forma není vhodná. On si záměrně vybírá řečníky tak, aby příliš neprovokovali, aby nebyli příliš antisystémoví, aby nebyli příliš extrémní,” popsal jeho strategii v Českém rozhlase Aleš Michal z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy.

Zřejmě i proto Rajchl dává rozhovory minimálně, otázkám nechce čelit. Za novináři vysílá své pobočníky, kteří umí oslovit i tu část voličů, kteří by na Václavské náměstí s transparenty proti Ukrajině nevyšli. Například právníka Tomáše Nielsena (46), který se do povědomí veřejnosti zapsal jako bojovník proti vládním nařízením během koronavirové pandemie.

Nielsen se stal loni v červnu prvním místopředsedou strany PRO. V jejích barvách získal dvanáct procent hlasů a třetí místo při senátních volbách v Jihlavě, jejím jménem spoluorganizoval protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

Neo: Co vás napadlo při pohledu na desítky tisíc účastníků demonstrací na Václavském náměstí?

Napadlo mě, že lidí, kteří jsou nespokojeni se současnou vládou a kteří žádají nějakou změnu, je víc a víc. Jsme rádi, že společnost z té apatie, ve které dlouho žila, přechází k tomu, že vyjadřuje svůj společný názor. Účast dokazuje, že lidé jsou opravdu nespokojení s chaotickým způsobem, kterým se vládne.

Právník Tomáš Nielsen. Foto: Archiv TN

Neo: Napadlo vás, že napodobíte cestu Milionu chvilek pro demokracii? Nakonec se jim podařilo na Letné shromáždit statisíce příznivců, a sice nepřímo, přesto zásadním způsobem ovlivnit velkou politiku.

S Milionem chvilek se srovnávat nechceme. Nám jde o to, aby si vláda uvědomila, že není schopná pokračovat, a aby pod silou veřejného mínění došla k tomu, že podá demisi. Ale že bychom měli nějakou promyšlenou taktiku ve stylu, že povedeme demonstraci tam a tam, to opravdu ne.

Neo: Rozdíl je v tom, že se Milion chvilek prezentoval jako projev občanské společnosti a vy jste politická strana?

Dali jsme transparentně najevo, že jsme politickou stranou a chceme se účastnit politického boje. Neudělali jsme to, že bychom tvrdili, že do politiky nevstoupíme, a najednou se do ní snažili vstoupit. Nechci zbytečně napadat Milion chvilek, ale mám pocit, že lidé na jejich akce chodili s jedním jediným cílem, vyjádřit nespokojenost s Andrejem Babišem a jeho vládou. My se snažíme lidi spojovat v tom, že máme i nějaké konstruktivní plány. Není to jen v tom, že jsem proti někomu.


ČTĚTE TAKÉ: Kupředu pravá. Rajchlova partaj může přinést převrat do politiky


Neo: Proč nenásledujete ANO, nebo SPD, které se rozhodly pro jednodušší formu politického hnutí?

Ten rozdíl mezi hnutím a stranou je spíš filozofický. Hnutí je obecně jakýmsi uskupením lidí, kteří chtějí jednat s úřady, zatímco strana už je někdo, kdo chce skutečně vstoupit do politiky, kdo se chce účastnit na správě státu. Chtěli jsme od začátku jasně dát najevo, že naše strana nevznikla jako hnutí nespokojených lidí, ale že jsme skutečně korektní politická strana a že jejím cílem je vyhrát volby a začít spravovat zemi tak, jak by podle nás měla být spravována.

Neo: Opravdu je potřeba, aby měla mimoparlamentní opozice další subjekt?

To je věc voličů, jestli je něco takového potřeba. My jsme vznikli, protože už na začátku covidové pandemie jsme každý svou cestou začali hájit hodnoty, jako je demokratický právní stát a svobody lidí. Nabízeli jsme opakovaně rozhovor minulé vládě, současné vládě, dali jsme dohromady skupiny odborníků, soudili jsme se u Nejvyššího správního soudu a zjistili jsme, že to, čemu věříme, není možné touto cestou prosadit a že je skutečně potřeba se aktivně zapojit do politického boje. Tak vznikla naše strana. Od března 2020 mám přitom pocit, že stále víc lidí zajímá trochu jiná forma práce, než jak nám to strany a hnutí ukazovaly doteď.

Neo: Podnětem ke vzniku strany byly události spojené s pandemií covidu. S tím vystačíte?

Tématem politické strany PRO není období covidu. Ale je to období, kdy nás určité společné hodnoty, které jsme kdysi dávno vyjádřili v prohlášení Charty 2022, daly dohromady s obrovskou skupinou odborníků z oblasti medicíny, práva a dalších. Začali jsme si uvědomovat, že ty chyby, které se projevují v oblasti covidu, třeba že vláda rozhoduje bez odborné diskuse a že soudy neposkytují dostatečnou ochranu právům člověka, jsou tady dlouhodobě. Jenom se během covidu víc ukázaly. Typicky pro mě jako právníka je nesmírně důležitou hodnotou důstojnost člověka, a ta byla během covidu popírána. Jenže najednou si uvědomíte, že pochopení, co to je za hodnotu, tady chybělo vždycky. Kdysi jsme založili právní institut Pro Libertate v naivní představě, že až covidová doba skončí, tak bychom třeba ve školách s dětmi diskutovali o základních hodnotách demokracie. Ale ono se ukazuje, že ve společnosti obecně chybí to, co vyjadřuje i název naší strany. Ochrana práv člověka, vzájemný respekt mezi lidmi a odborná diskuse, kterou v politice považuji za naprosto klíčovou.

Neo: Můžou být pro vás příkladem strany jako rakouská FPÖ, německé AfD, francouzské Sdružení pro republiku nebo Fratelli d’Italia? Jde o strany, které se vymezují proti konkrétním tématům, vedle covidu třeba jde o migrační nebo klimatickou politiku, případně o podporu Ukrajiny ve válce proti Rusku.

Nejsou mým vzorem, a nejsou vzorem ani pro stranu PRO. Jsou tu zásadní témata, jako je ochrana životního prostředí, migrace, válka na Ukrajině, energetika a podobně, jenže Evropská unie nabízí jen hesla, která nemají žádný obsah. Úplně stejně se ale bojím, že i řada stran, které se na to dívají z druhé strany, zase používá jenom hesla, aniž by měly návod, jak konkrétní věci řešit. Pro mě je mnohem důležitější dostat do půdy více vody a organických látek než platit emisní povolenky. Klíčové je nedržet se jen názvu tématu, ale opravdu si ho rozdělit na konkrétní body a těm se věnovat.

Neo: Co se stalo hlavním tématem strany PRO, když je covid pryč?

Pokud se podívám na Českou republiku jako na zemi, kde chci, aby žily moje děti, tak naprosto ztrácí kontrolu nad tím, co se tady děje. Ekonomicky se blížíme katastrofě, správu mají v rukou lidé, kteří vůbec nevědí, co mají dělat. Chceme to změnit, proto máme odborné skupiny pro většinu důležitých oblastí. Teď jsme identifikovali čtyři základní témata – to je energetika, zahraniční politika, bezpečnostní politika a ochrana svobody slova, ale neomezujeme se jenom na ně. Snažíme se pojmout Českou republiku jako funkční celek, vytvořit dlouhodobou koncepci a postupně ji realizovat.

Proč může Jindřich Rajchl uspět? A čím je důležitý pro další politický osud Andreje Babiše? Detailní analýzu přináší časopis Neovlivní.cz, k mání v sekci PŘEDPLATNÉ.


Šéfredaktorka Sabina Slonková doporučuje

Exministryně zatajila, že vlastní akcie. Případ má na stole policie

Musíme se odnaučit lhát. Poslední rozhovor se Soňou Červenou

Atomové kompro, zatajené majetky člena Fialovy vlády a ústup ze slávy Lenky Bradáčové

Vážit se to nebude. Proč přetížení kamiony nerušeně ničí dálnice


Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email