Nejoblíbenější turistické cíle ve Středočeském kraji roku 2022: Akvapark i sakrální památky
Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře. FOTO: Jerzy Strzelecki – CC BY 3.0, commons.wikimedia

Nejoblíbenější turistické cíle ve Středočeském kraji roku 2022: Akvapark i sakrální památky

8. 6. 2023

Nejoblíbenějším místem ve Středočeském kraji je aqaupark Aquapalace v Čestlicích, v loňském roce jej navštívil téměř milion milovníků vodních radovánek. 

Aquapalace, stejně jako zábavní park Mirakulum, který se umístil v krajském žebříčku na druhém místě, patří do TOP 30 nejoblíbenějších míst v celé České republice.  Žebříček nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice zveřejnila v květnu agentura CzechTourism, data o Středočeském kraji zpracovala Středočeská centrála cestovního ruchu.

Velké popularity se těší také město Kutná Hora a její památky, turisté zavítali do Kostnice, Chrámu svaté Barbory nebo Českého muzea stříbra, která uzavírá první desítku oblíbených turistických cílů. Kutnohorské pamětihodnosti navštívilo celkem 544 tisíc turistů.

Mezi vojenskými památkami vévodí celorepublikově Vojenské technické muzeum Lešany, v kategorii Osobnost se těší vysoké návštěvnosti památníky Josefa Lady, Jiřího z Poděbrad i Karla Čapka. V Kategorii Hrady a zámky se nejlépe umístil zámek Loučeň nebo hrad Karlštejn, jehož návštěvnost se od roku 2021 zvýšila o polovinu a navštívilo jej téměř 158 tisíc návštěvníků.

TOP 10 nejnavštěvovanějších cílů ve středních Čechách

  1. Aquapalace v Čestlicích
  2. Park Mirakulum v Milovicích
  3. Areál Sedlec v Kutné Hora
  4. Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře
  5. Zámek Loučeň
  6. Státní hrad Karlštejn
  7. Aquapark Beroun
  8. Památník Lidice
  9. Zámek a arboretum v Průhonicích
  10. České muzeum stříbra v Kutné Hoře

Za uplynulý a probíhající rok proběhne rovněž analýza návštěvnosti turistických oblastí ve Středočeském kraji díky využití GSM dat. Kraj tím pověřil Středočeskou centrálu cestovního ruchu, která propaguje turistické cíle regionu a podporuje udržitelný cestovní ruch.

„Naším cílem je získat ucelený a realistický obraz o počtu příjezdů a přenocování turistů a návštěvníků na území Středočeského kraje, v hlavních turistických oblastech i v menších turistických lokalitách. Analýza návštěvnosti na základě tzv. zbytkových dat mobilních operátorů je v současné době jednou z nejpřesnějších metod, díky získaným údajům tak budeme mít přesnější data o počtu návštěvníků na jednotlivých místech Středočeského kraje, což nám pomůže jednak přesněji zacílit reklamní kampaně, ale také vyvářet relevantní podpůrné programy pro rovnoměrný a udržitelný rozvoj  cestovního ruchu,“ upřesnil radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda. Analýzu obdrží kraj vždy čtvrtletních intervalech.

cestování města a obce Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.