Pěstujte rajčata v jutových pytlích. Dočkáte se až třikrát větší úrody

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Rajcata
Zdroj: Shutterstock

Velká část zahrádkářů už má letos rajčata dávno vysazená, stále ale není pozdě začít. Pěstovat se dají ve skleníku, na zahradě, ale dokonce i na balkoně. A tím nejlepším způsobem, jak jim dopřát vše, co potřebují, je zasadit je do látkových pytlů naplněných zeminou.

Rajčata jsou velmi zdravá. Obsahují vitamíny C, B1, B2, kyselinu listovou a velké množství karotenoidů, které v organismu působí jako antioxidanty, uvádí Healthline.

Pokud jste s tím ještě nezačali, rozhodně je skvělý nápad rajčata pěstovat. Vaše tělo vám pak za čerstvé plody poděkuje.

Pěstování rajčat v pytlích

Jutové pytle jsou velmi oblíbenou pomůckou pro pěstování zeleniny především v Německu. Nejen tam se do nich ale sázejí okurky, saláty i rajčata. Trend je rozšířený i v dalších zemích a objevil se už i u nás.

Největší výhodou pěstování rajčat v těchto pytlích je to, že je můžete tímto způsobem nechat růst kdekoli. Na zahradě, ale třeba i na balkoně, kde není jinak pro vytváření zahrádky příliš místa.

Jutový pytel jen jednoduše naplníte substrátem, přidáte nějaké to hnojivo a zasadíte buď semínka, nebo už samotnou sazenici rajčete.

Pak stačí jen čekat, až se rostlina v novém prostředí začne probouzet k životu.

Výhody pěstování zeleniny v jutových pytlích

Substrát v pytlích zůstává načechraný, na rozdíl od květináčů, kde často rajčata trpí nedostatkem vláhy. Voda se do hlíny v jutových pytlích rozprostře rovnoměrněji. Vaše rostlinka tak dostane přesně tolik vody, kolik potřebuje, vysvětluje The Homesteading RD.

Pěstovat se dají rajčata samozřejmě i v jiných pytlích, například v taškách od granulí nebo plastových taškách z nákupů. V těch se ale voda drží a musíte jim vytvářet umělý odtok. S jutovými pytli se o nic podobného starat nemusíte.

Oproti klasickému záhonu pak mají pytle ještě jednu velkou výhodu. Podle Mud and Bloom se odborníci shodují, že úroda rajčat bývá při tomto typu pěstování až třikrát větší než u rajčat, která člověk zasadil do běžného záhonu na zahrádce.

Zdroj: Gardeners World, The Homesteading RD, Mudt Bloom

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články