Fejeton: O Trail Angels na Stezce Českem

Fejeton: O Trail Angels na Stezce Českem

Na světových dálkových trasách můžete narazit na tzv. Trail Angels. Jsou to lidé, kteří bydlí poblíž takové trasy a ve svém volnu nezištně pomáhají trekařům. Někam je zavezou, nechají natočit vodu, starají se o Magic boxy… každý dle svých možností. Dá se ale něco tak pěkného vytvořit v Česku?

Great Divide Trail v Kanadě je velmi málo frekventovaný trek, a tak je zde jen jeden Trail Angel. Starší paní v jednom z městeček vás u sebe nechá přespat, vezme vás na nákup a večer vám vypráví tak dlouho o ostatních trekařích, dokud neusnete v křesle a nezačne vám téct slina. To je její jediná slabost, ale jinak je fajn. 

Andělé na stezce

Když jsme plánovali Stezku Českem, řešili jsme, že by bylo fajn zkusit zavést fenomén Trail Angels i podél ní. Už když jsme na jaře a v létě 2020 procházeli budoucí trasu, narazili jsme na spoustu lidí, kteří se nám snažili pomoct a zpříjemňovali nám naše putování.

Dodnes vzpomínáme na pána kdesi v Bílých Karpatech, u kterého jsme se zastavili pro vodu, protože předchozí studánky byly vyschlé. Pán byl starší a když viděl naše batohy, začal nám vyprávět, kolikrát vylezl na Lysou (přes 400x), na Praděd (přes 300x) a na další kopce. Byl tak nadšenej, že nám může pomoct, že místo, aby nám natočil do jedné flašky, nedal jinak, než že nám dá celý karton vod. Před námi byl dvouhodinový kopec a na něm… pramen. Jenže pán si nenechal nic vysvětlit a měl takovou radost, že jsme si od něj vody nakonec vzali. To, že bychom je za vesnicí vylili, jsme prostě nedokázali udělat, a tak jsme je vytáhli až na kopec a ke studánce.

Nezapomenutelná setkání

Když jsme tedy v září 2020 Stezku Českem spustili a napsali, že kdyby náhodou někdo chtěl, může se stát Trail Angelem, nevěřili jsme svým očím, kolik lidí tenhle nápad nadchl a kolik z nich se pak začalo hlásit. K dnešku má Stezka Českem přes třicet pět těchto Trail Angels a spousty parádních setkání. Někteří si vytvořili knihu, kam si zaznamenávají každou návštěvu, někteří si vytvořili placky, které rozdávají Stezkařům, kteří se u nich zastaví, někteří na zahradách vybudovali stany s podsadou, někteří sdílí svá setkání na FB skupině Stezky Českem, další nabídnou švestičky ze své zahrádky… každý se baví po svém a je zajímavé, že spousta z těch, kteří na Stezku vyrazili nebo došli, označuje tato setkání za ty z nejsilnějších a nejpříjemnějších zážitků.

Jedno z těchto setkání ale přeci jen vyčnívá. Hned na jaře loňského roku dorazil jeden z prvních Stezkařů k Trail Angel na Cínovci, a protože bylo všude ještě hodně sněhu, potřeboval usušit věci. Tato dáma už ale dávno zapomněla, že se na podzim někam jako Trail Angel přihlásila, a tak jí chvíli trvalo, než se chytla a než se vše vysvětlilo. Zmrzlého kluka pozvala dál a ve chvíli, kdy si dával teplou sprchu, přišel manžel z práce. A to není situace, do které se chcete dostat. My jsme si dělali průzkum, kolik vracejících se manželů z práce uvěří manželce, že chlap, co se sprší ve sprše, je Stezkař, a ona že je Trail Angel. Ani jeden, přátelé. Naštěstí zrovna fungoval internet a vše se posléze vysvětlilo. 

Z toho plyne ponaučení, že i když chcete v nejlepším zájmu pomáhat, je dobré si to pamatovat a informovat ostatní… Tím bych chtěl všem Trail Angels poděkovat a těšíme se na spoustu dalších setkání i v této sezóně!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: