Smažené krevety jsou kulinářským požitkem, který v sobě spojuje šťavnatou chuť mořských plodů s uspokojivou křupavou strukturou. Ať už si je vychutnáte jako samostatný předkrm nebo jako součást lahodného hlavního chodu, smažené krevety nikdy nezklamou chuťové pohárky milovníků mořských plodů. V tomto článku pronikneme do umění smažení krevet k dokonalosti, prozkoumáme různé recepty a pochopíme, proč se tento pokrm stal mezi milovníky mořských plodů oblíbeným.

Krevety z fritézy je ideální pro snadnou večeři během všedního dnů, například jako součást jarních závitků. Nebo je můžete přidat k těstovinám Pad Thai či použít jako přílohu k salátu nebo k mrkvovým plackám. Po uvaření je posypte drceným červeným pepřem a dodejte jim šťávu.

Smažené krevety v troubě jsou díky svému křupavému povrchu a šťavnatému vnitřku lahodným zážitkem z mořských plodů. Možnosti zkoumání různých receptů na smažené krevety jsou neomezené – od klasických obalovaných variant až po exotické pochoutky v kokosové krustě.

Ať už jste milovníci mořských plodů, nebo si jen chcete rozšířit svůj kulinářský repertoár, podlehněte pokušení smažených krevet a vychutnejte si křupavé pochoutky, které na vás čekají.

Výborné jsou také tygří krevety, které mají jedinečný černobílý pruhovaný vzhled.

Proč jsou mražené krevety tak oblíbené?

Všestrannost: Smažené krevety lze podávat jako samostatný předkrm, přidat je do salátů, do těstovinových pokrmů nebo si je vychutnat jako sytý hlavní chod.

Chutnají všem: Smažené krevety se jistě stanou hitem pro hosty všech věkových kategorií, ať už pořádáte slavnostní večeři nebo si pochutnáváte na neformálním rodinném jídle.

Rychlost: Smažené krevety lze díky správným ingrediencím a technice připravit v poměrně krátkém čase, což z nich dělá vhodnou volbu pro ty, kteří si chtějí dopřát lahodné mořské plody.

Mražené krevety
Klíčovým prvkem ke správné přípravě mražených krevet je jejich kompletní rozmrazení a marinování.

Jak připravit krevety?

Nevíte, jak uvařit krevety? Je to jednoduché a zvládne to každý!

Krevety opláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste je zbavili nečistot a zbytků. Opatrně odstraňte krunýře tak, že uchopíte tělo krevety a odtrhnete části krunýře. Ocas můžete z estetických důvodů ponechat neporušený.

V případě potřeby proveďte malým nožem nebo kuchyňskými nůžkami mělký řez podél hřbetu krevety, abyste odhalili žílu. Tmavou žílu opatrně odstraňte vytažením nebo opláchnutím pod tekoucí vodou.

Naplňte velkou mísu vodou. Do vody přidejte sůl a míchejte, dokud se nerozpustí. Očištěné krevety vložte do slané lázně asi na 15 minut. Tento krok pomáhá zlepšit jejich chuť a strukturu. Pokud raději nepoužíváte slanou lázeň, tento krok vynechejte. Po koupeli ve slané vodě krevety osušte v cedníku.

Ještě jednou je opláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl nebo solný roztok. Krevety položte na papírovou utěrku nebo čistou kuchyňskou utěrku a osušte je, abyste odstranili veškerou vlhkost. Pokud budou krevety suché, dosáhnete při vaření křupavější struktury.

Jak připravit mražené krevety
Krevety si můžete klasicky orestovat, nebo je před tím namočit do těstíčka, díky tomu budou křupavější.

Skladování mražených krevet, čerstvých nebo uvařených

Čerstvé krevety

Pokud jste si koupili čerstvé syrové krevety, je nejlepší je použít co nejdříve, aby měly optimální chuť a strukturu.

Pokud potřebujete čerstvé krevety skladovat krátkou dobu, vložte je do uzavíratelné nádoby nebo uzavíratelného plastového sáčku a do lednice. Čerstvé krevety by se měly spotřebovat do 1-2 dnů od zakoupení, aby byla zajištěna jejich kvalita.

Vařené krevety

Pokud vám zbyly vařené krevety, nechte je před uskladněním vychladnout na pokojovou teplotu. Uvařené krevety vložte do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného plastového sáčku. Uchovávejte je v chladničce a spotřebujte do 3-4 dnů. Uvařené krevety lze také zmrazit pro dlouhodobější skladování.

Mražené krevety

Začněte tím, že krevety řádně očistíte, zbavíte kůže a osušíte. Uspořádejte krevety v jedné vrstvě na plech nebo tác a vložte je do mrazničky asi na 1-2 hodiny. Tento proces, známý jako bleskové zmrazení, pomáhá zabránit slepení krevet.

Jakmile jsou krevety částečně zmrazené, přendejte je do vzduchotěsných sáčků nebo nádob na zmrazování. Vymačkejte přebytečný vzduch a pevně je uzavřete.

Sáčky nebo nádoby pro informaci označte datem zmrazení. Krevety skladujte v mrazničce při teplotě -18 °C nebo nižší. Zmrazené krevety lze skladovat až 3-6 měsíců. Pro dosažení nejlepší kvality se však doporučuje spotřebovat je během prvních 3 měsíců.

Mražené krevety recept
Většinu receptů můžete připravit i z mražených krevet. Nezapomeňte na citron a česnek.

Krevety v troubě nebo horkovzdušné fritéze – recept

Krevety v troubě jsou skvělou alternativou ke klasickým smaženým krevetám. Snadno docílíte podobné chuti a křupavosti bez zbytečných kalorií ve formě oleje.

Ingredience na krevety v troubě

  • 500 g oloupaných velkých krevet s ocáskem
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 1/4 lžičky drceného červeného pepře + na ozdobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce mleté čerstvé pažitky
  • Klínky citrónu na podávání
  • Tahini omáčka

Postup na krevety v troubě

  1. Předehřejeme fritézu na 200 °C. Ve střední míse smícháme krevety, olej, citrónovou šťávu, česnek, drcený červený pepř a sůl a promícháme.
  2. Krevety přendáme do koše fritézy. Smažíme asi 5 minut, dokud krevety nezrůžoví a nezakryjí se.
  3. Přendáme je na servírovací mísu. Pokud chceme, můžeme je posypat pažitkou a dalším drceným červeným pepřem. Podáváme s klínky citrónu a tahini omáčkou.
Jak připravit krevety
Křupavé těstíčko můžete připravit z klasické strouhanky s trochou kokosové mléka.

Jak připravit krevety – smažená klasika – recept

Smažené krevety v těstíčku jsou vynikajícím předkrmem nebo hlavním chodem. Skvěle se hodí ke křupavým hranolkům, čerstvému salátu nebo dušené zelenině. Vychutnejte si křupavý povrch a šťavnatý vnitřek těchto lahodných smažených krevet.

Ingredience na přípravu krevet

  • 450 g čerstvých krevet, oloupaných a zbavených kostí
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • Rostlinný olej na smažení
  • Klíny citronu na podávání
  • Tatarská omáčka nebo koktejlová omáčka na namáčení (nepovinné)

Postup jak připravit krevety

  1. Krevety opláchněte pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami.
  2. V misce smíchejte mouku, papriku, česnekový prášek, sůl a černý pepř.
  3. V samostatné misce rozšlehejte vejce a mléko.
  4. Každou krevetu ponořte do moučné směsi, aby byla rovnoměrně obalená. Přebytečnou mouku oklepejte.
  5. Obalené krevety ponořte do vaječné směsi a nechte přebytečnou mouku odkapat.
  6. Vložte krevety zpět do moučné směsi a znovu je obalte, přičemž moučnou směs na krevety lehce přitlačte. Postup opakujte u všech krevet.
  7. V hluboké pánvi nebo fritovacím hrnci rozehřejte rostlinný olej do hloubky asi 1 palce (2,5 cm) na středně vysoké teplotě.
  8. Jakmile je olej rozpálený (asi 175 °C), opatrně přidejte obalené krevety v jedné vrstvě, aniž byste pánev přeplnili. V případě potřeby je smažte v dávkách.
  9. Krevety smažte přibližně 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou křupavé.
  10. Pomocí děrované lžíce nebo kleští vyjměte smažené krevety z oleje a přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby z nich odkapal přebytečný olej.
Krevety v troube
Připravené krevety v troubě můžete podávat s čerstvým salátem, těstovinami – záleží na vás.

Krevety na víně – recept

Tento recept na krevety na víně s omáčkou z bílého vína je ideální pro slavnostní večeři nebo setkání s přáteli. Víno dodá šťavnatým krevetám nádhernou hloubku chuti, zatímco česnek a petrželová nať celkovou chuť ještě zvýrazní. Vychutnejte si pokrm s oblíbenými přílohami a vychutnejte si úžasnou kombinaci chutí.

Ingredience na krevety na víně

  • 450 g čerstvých krevet, oloupaných a zbavených kostí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Drcené červené pepřové vločky (nepovinné, kvůli pálivosti)
  • Klíny citronu na podávání
  • Křupavý chléb nebo vařené těstoviny (nepovinné)

Postup na krevety na víně

  1. Krevety opláchněte pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami.
  2. Krevety osolte a opepřete podle chuti.
  3. Na velké pánvi nebo v pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  4. Přidejte na pánev prolisovaný česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezapáchá.
  5. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte do pánve ochucené krevety.
  6. Krevety smažte asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nezrůžoví a nezakryjí se. Dávejte pozor, abyste je nepřevařili, protože by mohly být gumové.
  7. Do pánve s vařenými krevetami nalijte bílé víno.
  8. Přidejte citronovou šťávu, nasekanou petrželku a špetku drcených vloček červeného pepře (je-li to nutné).
  9. Vše promíchejte a nechte směs 2-3 minuty povařit, aby se chutě spojily a alkohol vyvařil.
  10. Ozdobte další nasekanou petrželkou.
  11. Krevety podávejte s plátky citronu, které můžete na pokrm vymačkat.
  12. Případně můžete krevety podávat s vařenými těstovinami nebo s plátky křupavého chleba, aby nasákly lahodnou omáčku.
Příprava krevet
Krevety si můžete připravit i na grilu, stačí je nechat chvíli marinovat. Servírujte s nasekanou petrželkou a čerstvým pečivem.

Tygří krevety recept

Tygří krevety, známé také jako tygří krevety, jsou velcí a chutní korýši, které lze připravovat na různé způsoby. Zde je chutný recept na grilované tygří krevety.

Ingredience na tygří krevety recept

  • 450 g tygřích krevet, zbavených krunýřů.
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (nepovinné, kvůli pálivosti)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Čerstvá nasekaná petržel (na ozdobu)
  • Klíny citronu na podávání

Postup na tygří krevety

  1. Předehřejte venkovní gril na středně vysokou teplotu. Pokud používáte grilovací pánev, zahřejte ji na středně vysoké teplotě.
  2. Tygří krevety opláchněte pod tekoucí studenou vodou a osušte je papírovými utěrkami.
  3. Ve velké míse smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, papriku, kajenský pepř (pokud používáte), sůl, černý pepř a citronovou šťávu.
  4. Do mísy přidejte tygří krevety a promíchejte je s marinádou, dokud nejsou dobře obalené.
  5. Marinované tygří krevety položte přímo na předehřátý grilovací rošt nebo na grilovací pánev.
  6. Krevety opékejte asi 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nezrůžoví a nezakryjí se. Během pečení je obraťte pouze jednou.
  7. Dávejte pozor, abyste krevety nepřevařili, protože by mohly být tvrdé a gumové.
  8. Grilované tygří krevety sundejte z grilu a přendejte je na servírovací talíř.
  9. Ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.
  10. Krevety podávejte s plátky citronu, které můžete vymačkat na grilované krevety.
  11. Grilované tygří krevety si můžete vychutnat jako hlavní jídlo spolu s čerstvým salátem nebo je podávat jako předkrm při setkáních či grilování.

Poznámka: Pokud chcete krevety před grilováním zbavit krunýřů, můžete tak učinit tak, že je opatrně oloupete a ocásky ponecháte nedotčené. Takto se budou lépe jíst, ale grilování s krunýři pomůže zachovat vlhkost a dodá jim více chuti.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang